Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează populația asupra pericolelor consumului ciupercilor culese individual sau cumpărate de la persoane neautorizate, odată cu începerea sezonului ciupercilor.
”Sînt foarte multe ciuperci toxice sau asemănătoare cu cele consumabile. Din acest motiv vă recomandăm să evitați să le culegeți singuri sau să le cumpărați de la persoane neautorizate de pe marginea traseului, de pe marginea drumului. Sînt cazuri în care și persoanele care parcă cunosc toate tipurile de ciuperci, dar cîteodată greșesc”, a declarat Svetlana Șveț, șef adjunct al Direcției siguranța produselor alimentare din cadrul ANSA.
Specialiștii subliniază că metodele tradiționale de verificare a comestibilității ciupercilor, precum testele cu lapte sau cu ceapă, nu sunt sigure. De asemenea, ciupercile moi sau cu urme de viermi nu trebuie consumate, iar cele cumpărate trebuie păstrate în ambalajul original dacă nu sunt preparate imediat.
Anul trecut, au fost înregistrate aproape 250 de cazuri de toxiinfecții provocate de ciuperci, care au afectat aproape 400 de persoane, dintre care 41 de copii, relevă datele ANSA.