Pe fondul creșterii consumului de băuturi răcoritoare în sezonul cald, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează consumatorii despre utilizarea îndulcitorilor artificiali în aceste produse.
Potrivit ANSA, îndulcitorii precum aspartamul, sucraloza, acesulfamul și zaharina sunt aditivi alimentari folosiți frecvent în băuturile ”fără zahăr” sau ”dietă”, având un conținut caloric redus sau inexistent. Deși sunt autorizați pentru consum în anumite condiții, acești aditivi trebuie să fie clar indicați pe eticheta produselor.
Etichetele trebuie să menționeze explicit prezența îndulcitorilor, iar în cazul produselor cu aspartam – și faptul că ”sunt o sursă de fenilalanină”. Pentru băuturile cu peste 10% polioli adăugați, eticheta trebuie să avertizeze că ”consumul excesiv poate cauza efecte laxative”.
ANSA recomandă populației, în special părinților, să limiteze consumul de băuturi carbogazoase care conțin îndulcitori, coloranți și conservanți, și să opteze pentru apa potabilă ca alternativă sănătoasă de hidratare pe timp de vară.