Alte știri

ANSA avertizează despre răpândirea pe teritoriul țării a omidei păroase a dudului și vine cu recomandări cu privire la combatere

Pinterest LinkedIn Tumblr

Condiţiile climatice din lunile mai-iunie au fost favorabile pentru dezvoltarea omidei păroase a dudului din prima generaţie. Dăunătorul a fost înregistrat pe 31,4% suprafeţe de fâşii forestiere, din 1000 ha cercetate, cu popularea până la 20,0-30,0% din pomi în raionele Drochia, Rîşcani, Sângerei, Ceadâr Lunga ş.a. La finele lunii iulie au apărut fluturii din generaţia nouă, cu intensitatea zborului sporită în majoritatea raioaneler din republică.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Omida păroasă a dudului – Hiphantria Cunea este un dăunător polifag, atacă în stadiul de larvă peste 200 de specii de plante, inclusiv pomii fructiferi. Preferă în mod deosebit arţarul, salcâmul, prunul, mărul, gutuiul, caisul, vişinul, nucul, viţa de vie, iar în anii cu dezvoltare în masă se poate întâlni la porumb, floarea soarelui, soia şi alte culturi. Dăunătorul în condiţiile ţării noastre dezvoltă două  generaţii pe an, iar în anii cu toamna blandă şi târzie poate apărea şi a III-a generaţie parţială. Iernează sub formă de pupă atât în crăpăturile scoarţei, cât şi în diverse alte locuri (sub resturi vegetale, în stratul superficial al solului, garduri, şoproane, pe pereţii clădirilor sub streşini, ferestre etc.). Larvele omizii păroase a dudului sunt deosebit de păgubitoare, ele rod limbul frunzelor complet. În cazul atacurilor puternice se produce defolierea totală a pomilor.

Combaterea eficientă a larvelor din prima generaţie, reduce semnificativ populaţia din a doua generaţie şi respectiv, din anul următor. Este necesar de a efectua permanent verificări privind apariţia cuiburilor cu omizi la speciile de plante preferate (dud, arţar american, prun, etc.). Se recomandă instalarea de brâie-capcană în jurul trunchiului pomilor pentru captarea larvelor şi distrugerea acestora. La apariţia primelor cuiburi de omizi, se impune tăierea şi distrugerea acestora, sau arderea lor cu prăjini lungi, prevăzute cu cârpe îmbibate în motorină (până la dispersarea larvelor din ciuiburi). În livezile tinere la necesitate se va aplica un produs recomandat pentru cultura dăunată.

În cazul când nu s-au efectuat măsurile mecanice corespunzătoare şi larvele s-au împrăştiat în coroana pomilor, se impun tratamente cu produsul biologic Virin ABB-3 pulbere (titrul 6 mlrd granule/g), cu norma de consum 0,1-0,2, sau cu produse de uz fitosanitar omologate la cultură, conform Registrului de Stat.

La efectuarea tratamentelor chimice, strict se va respecta tehnica securităţii muncii. Un aspect important este realizarea tratamentelor la temperaturi sub 23°C (dimineaţa şi seara). Totodată, specialiştii avertizează, că nu se tratează chimic pomii, a căror fructe sunt în faza de pârgă-coacere, iar unde se tratează, se respectă timpul de pauza până la consum.

Citește și: ANSA avertizează despre dezvoltarea și răspândirea în țara noastră a unui dăunător periculos pentru multe culturi agricole

 

loading...

Comments are closed.