Social

ANSA avertizează despre răspândirea, pe întreg teritoriul țării, a moliei orientale a fructelor

Pinterest LinkedIn Tumblr

În condiţiile climatice din luna iunie, cu vreme caldă şi cu precipitaţii, pretutindeni s-a semnalat zborul  fluturilor din a doua generaţie a moliei orientale a fructelor (Grapholitha molesta). În serile şi nopţile calde şi liniştite va continua zborul fluturilor şi depunerea ouălor pe frunze, lăstari sau fructe.

Molia orientală a fructelor este un dăunător foarte periculos, de carantină pentru multe ţări, inclusiv pentru Federaţia Rusă. Depistată în anul 1902 în plantaţiile de piersic şi păr din nord-estul Chinei şi Japoniei, s-a răspândit în majoritatea ţărilor globului.  Molia orientală a fructelor (Grapholitha molesta) în țara noastră pentru prima dată a fost identificată în 1968 în unele plantaţii de piersic şi prun.

Fluture de culoare brun-cenusiu, de 5-7 mm lungime, cu anvergura aripilor anterioare de 10-15 mm si prezenţa de-a lungul marginii anterioare a sapte perechi de pete albe, fine, în forma de virgula, orientate catre varf, iar pe muchia externa se afla câte şapte pete negre. Larva matură este de 12-14 mm lungime, de culoare rosu-deschis.

Dăunătorul în condiţiile ţării noastre dezvoltă 4 generatii pe an. Iernează ca larvă matură într-un cocon mătăsos si dens, în crapăturile scoarţei ramurilor şi pe trunchi. Primăvara, când temperatura medie zilnică a aerului atinge 15ºC, apar fluturii generației hibernante, care depun ouă pe frunzele din vârful lșstarilor. O femelă depune de la 20 până la 200 ouă.

Aduţii apar spre sfârşitul lunii iunie şi dau naştere generaţiei a doua. Ouale sunt depuse pe frunze, lăstari sau direct pe fructe, în care se dezvoltă larvele.   Pe parcursul lunii august se dezvoltă larvele din a treia generaţie a dăunătorului, fiind cele care produc pagube importante la fructe. În septembrie femelele depun ouă din generaţia a patra, iar larvele apărute dăunează speciile pomicole cu maturare târzie (măr, păr şi, în special, gutui). Pe la finele lunii septembrie şi octombrie, larvele ajunse la completa dezvoltare, se retrag pentru iernat în diferite adăposturi, inclusiv în depozite, odată cu fructele recoltate. Dezvoltarea unei generaţii durează 27-44 de zile, în funcţie de condiţiile meteorologice. De aceea, pe parcursul sezonului de vegetaţie, în livezi se pot întâlni toate stadiile de dezvoltare ale dăunătorului, ca rezultat al suprapunerii generaţiilor.

Ca măsuri de prevenire a atacului se recomandă tăierea lăstarilor de piersic atacați de prima generație de molie orientală. Tăierea  lăstarilor populaţi va diminua densitatea generaţiilor ulterioare;

  • lucrarea solului, atât în rânduri, cât şi printre rânduri ce duce la distrugerea unei mare parte din coconi;
  • dunarea şi distrugerea fructelor infestate;
  • pentru a stabili momentul exact necesar aplicării insecticidelor se vor folosi capcanele cu feromoni;
  • tratamentele chimice se vor efectua la avertizare cu insecticide, conform Registrului de Stat al produselor de uz  fitosanitar şi al fertilizanţilor permise pentru utilizare în Republica Moldova, luând în calcul termenul de pauză până la recoltarea fructelor.

Citește și: ANSA avertizează despre dezvoltarea și răspândirea în țara noastră a unui dăunător periculos pentru multe culturi agricole

loading...

Comments are closed.