Social

ANSA bate alarma: situația în piețe este catastrofală! Fructele și legumele de la care trebuie să ne păzim

Pinterest LinkedIn Tumblr
Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a prezentat situația în cazul produselor de origine vegetală privind conținutul exagerat de nitrați. Produsele aflate în comerț și care au depășită limita admisă sunt nectarinele, ceapa, pepenele verde, pepenele galben și strugurii.
Într-un comunicat pe pagina oficială, ANSA ne anunța în iulie că în anul 2019 urmează să fie prelevate 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați în fructe și legume proaspete. În pofida celor planificate de către autoritatea abilitată, situația în piețe este catastrofală. O simplă verificare cu un nitratomer de uz casnic depistăm unele cifre care îngrozesc, transmite regional.md
Efecte pe termen scurt (acute):
-Methemoglobinemia acută infantilă, afecţiune cunoscută şi sub denumirea de intoxicaţie acută cu nitraţi sau boala albastră a nou-născutului, reprezintă prima consecinţă a consumului de substanţe azotoase de către copii 0-1 an.
-La cazurile severe, netratate pot apare leziuni cerebrale şi chiar deces prin sufocare datorită lipsei oxigenului (moarte albastră prin asfixie).
-Simptomele methemoglobinemiei includ iritabilitatea, lipsa energiei, cefalee, ameţeli, vărsături, diaree, dispnee şi o coloraţie albastru-gri sau violet deschis mai ales la nivelul feței (jurul buzelor, nasului), apoi a extremităților (unghii, vârful degetelor) și a mucoaselor.

Efecte pe termen lung (cronice):
-Intoxicația cronică cu nitrați.
-Formarea de nitrosamine cancerigene.

Conţinuturile de nitraţi variază în funcţie de organul plantei. Astfel, cele mai mari cantităţi de regăsesc în peţiol şi frunze iar cele mai mici în fructe şi seminţe. Plantele consumate integral (rădăcină, tulpină, frunze) aduc un aport mai mare de nitrați decât speciile ale căror părți comestibile sunt reprezentate de fructe. S‑a constatat că produsele vegetale obţinute prin cultivarea în sere şi solarii acumulează cantităţi mai ridicate de nitraţi.

loading...

Comments are closed.