Anticorupție: Cine sunt adjuncții procurorului general interimar? Imobile, donații și remitențe de la mama în valoare de 2,3 mii de euro

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat, vineri, adjuncții procurorului general interimar. Aceștia sunt Eduard Bulat, Alexandru Nichita, Mircea Roșioru. Adjuncții procurorului general sunt numiți în funcție fără concurs, prin ordinul procurorului general, cu acordul scris al CSP, scrie Anticoruptie.md

Eduard Bulat a deținut până în prezent funcția de procuror-șef al Secției politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale.

Numele lui Bulat apare într-un articol publicat pe moldovacurara.md, în care se menționează că procurorul a indicat, în declaraţia sa de venituri şi proprietăţi, că a plătit, începând cu 2011, sute de mii de lei companiei care construia un bloc de apartamente. Astfel, în iunie 2011 a plătit 155.288 de lei, în decembrie 2011 – 109.542, în iunie 2012 – 140.980 şi în noiembrie 2014 – 351.588. El a făcut aceste plăți în condițiile în care a trecut în declarație un salariu anual de 130.519 de lei pentru 2014. El a explicat că îşi achită apartamentul dintr-un împrumut pe care i l-a acordat fără dobândă sora sa, aflată peste hotare.

Eduard Bulat a mai apărut în lista procurorilor care dețin una sau mai multe locuinţe, dar au fost incluşi în lista beneficiarilor de apartamente la preţ preferenţial.

Alexandru Nichita a fost numit la 1 august 2016 în funcția de procuror-șef interimar al Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății în cadrul Procuraturii Generale. Ziarul de Gardă a scris că acesta nu a indicat în declarația de avere un imobil de lux și că membrii familiei sale ar fi avut donații de la părinții săi. Astfel, în 2015, procurorul a indicat că cei doi copii ai săi au primit, cu titlu de donaţie, câte 42.000 de lei de la bunica lor. În 2014, aceştia au primit alte donaţii în valoare totală de 90.000 de lei, iar în 2013 – donaţii în valoare de 80.000 de lei.

Mama procurorului, Vera Nichita, stabilită în Italia, i-ar fi oferit acestuia 2,3 mii de euro, pe care procurorul îi cataloghează drept „remitenţe pentru achitarea contractului de ipotecă”.

Mircea Roșioru a fost numit la 9 martie 2017 în funcția de adjunct al procurorului general. Până atunci, el a deţinut funcţia de şef al Direcţiei judiciare a Procuraturii Generale, fiind ales şi preşedinte al Consiliului Superior al Procurorilor. Şi-a început activitatea în cadrul organelor procuraturii în 2001, perioadă în care a deţinut mai multe funcţii în cadrul Procuraturii raionului Hânceşti, Procuraturii Anticorupţie. Pentru 2018, el a indicat un venit obținut în valoare de peste 400.000 de lei, un lot și două apartamente – primul, cu suprafața de 59,5 metri pătrați, deținut în posesie, și cel de-al doilea, cu suprafața de 121 metri pătrați, deținut în proprietate.

 

 

Amintim că pe data de 30 iulie curent, Parlamentul de la Chișinău l-a votat pe Dumitru Robu în calitate de Procuror General interimar, iar pe data de 31 iulie Dodon a semnat decretul prezidențial de numire a acestuia în funcție. Noul Procuror General este finul de cununie al procurorei Vera Chiranda, care, la rândul său, este cumătră cu viceprim-ministrul și ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, afirmă surse ale ZdG.

Total
0
Shares
Total
0
Share