Anunț CEC: Câte procente trebuie să obțină un partid și un bloc electoral pentru accederea în Parlament?

LIVE Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 27 iulie 2018, pdm, andrian candu, vlad plahotniuc, partidul democrat 

Partidele politice vor accede în parlament dacă vor atinge pragul electoral de 6%, iar blocurile electorale – 8%. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru MOLDPRES.

Președintele CEC a specificat că pragul electoral pentru blocurile electorale a fost modificat. „Blocurile pot fi formate din două, trei sau mai multe partide”, a afirmat Russu.

Totodată, sursa citată a menționat că, în circumscripțiile uninominale, candidații independenți, cei care reprezintă partidele politice sau blocurile electorale nu au nevoie de un prag electoral. „La totalizarea rezultatelor se aplică formula majorității relative – candidatul care a obținut cele mai multe voturi va fi declarat câștigător în cursa electorală”, a spus Alina Russu.

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt. De asemenea, în ziua alegerilor, se va fi desfășura un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 și revocarea acestora din funcție, dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile.

Total
0
Shares
Total
0
Share