APP a confirmat corespondența cu Lagardere: Își dorea colaborare încă din 2023

Agenția Proprietății Publice ne-a confirmat că a primit, la începutul lunii aprilie a anului trecut, scrisoarea din partea companiei Lagardere Travel Retail, care și-a manifestat interesul pentru spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău. Se întâmpla exact cu puțin înainte ca statul să priveze de active concesionarul aeroportului. Mai mult, în aceeași lună, Agenția Proprietății Publice i-a și trimis răspuns grupului francez, în care a explicat că o astfel de colaborare poate avea loc doar în urma desfășurării unei licitații publice.

La solicitarea redacției telegraph, APP a informat că răspunsul către Lagardere Travel Retail a fost semnat, în 21 aprilie 2023, de către fostul director al APP, Alexandru Musteață. La două luni după asta, el a și fost demis, iar în locului lui a fost numit actualul director, Roman Cojuhari.

Recent, vicepremierul Andrei Spînu a declarat, pentru un post TV, că nu cunoaște nimic despre compania Lagardere Travel Retail, despre care presa a scris că urmează să câștige licitația de la aeroport. El a calificat drept speculații toate informațiile privind implicarea sa în vicierea concursului. Totuși, în calitate de vicepremier, el nu putea să nu cunoască despre faptul că francezii și-au manifestat dorința de a prelua spațiile comerciale. Cu atât mai dubios este faptul că SRL-ul Lagardere Travel Retail a fost înregistrat în Republica Moldova în data de 9 noiembrie 2023, când vicepremierul Andrei Spînu a anunțat despre intenția autorităților de a da în chirie spațiile comerciale din aeroport.

Câteva luni mai târziu, Agenția Proprietății Publice a anunțat licitația cu strigare și condițiile de calificare. Potrivit observatorilor, acestea corespund parametrilor operaționali ai Lagardere Travel Retail și împiedică participarea altor companii. De menționat că SRL Lagardere Travel Retail își are adresa juridică în camera unui cămin de pe strada Eugen Coca din sectorul Buiucani al Capitalei. În România, același agent economic a câștigat o licitație similară la Aeroportul „Henri Coandă”, iar Direcția Națională Anticorupție a inițiat o anchetă penală pentru corupție în acest caz.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share