Alte știri

Apple vrea să plece din China! Compania caută o altă țară pentru fabricarea iPhone

Pinterest LinkedIn Tumblr

Furnizorii grupului american Apple Inc. vor analiza mutarea producţiei telefoanelor iPhone din China în altă ţară, dacă tarifele impuse de SUA pentru produsele electronice importate vor creşte exploziv, însă deocamdată compania americană nu are planuri referitoare la o mutare, au declarat miercuri pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar. Potrivit surselor, furnizorii Apple intenţionează să păstreze modelul actual de producţie chiar dacă autorităţile americane vor introduce taxe vamale de 10% pentru smartphone-urile din China, însă vor reanaliza situaţia dacă preşedintele Donald Trump va decide să introducă tarife vamale de 25%.

Pînă acum, telefoanele iPhone, din care majoritatea sînt asamblate de subcontractorul taiwanez Hon Hai Precision Industry Co. la uzinele din China şi livrate la nivel mondial, au fost scutite de războiul comercial dintre primele două economii ale lumii. Însă, luna trecută Donald Trump a declarat pentru Wall Street Journal că ar putea fi impuse tarife vamale pentru smartphone-urile şi laptopurile produse în China, cel mai mare producător mondial de electronice. Grupul american Apple utilizează de mult timp China ca o bază de producţie pentru telefoane iPhone, tablete iPad şi computere Mac.
 
În prezent, lanţul de aprovizionare al Apple include sute de companii, care culminează cu companiile de asamblare Hon Hai şi Pegatron Corp. Partenerii care se ocupă de asamblarea produselor Apple nu fac decît să respecte dorinţele grupului american. Mutarea unor părţi din această reţea extinsă de companii ar fi un proces dificil şi de aceea, pentru moment, grupul american a adoptat o poziţie de expectativă. Potrivit unor surse, un partener de la Apple a sugerat deja posibile locaţii alternative de producţie dar compania americană a spus că pentru moment nu este nevoie de o astfel de mutare.
 
Însă situaţia ar putea să se schimbe dacă războiul comercial dintre Washington şi Beijing va escalada. Apple, care se confruntă deja cu o diminuare a cererii pentru ultima generaţie de telefoane iPhone, nu este în măsură să îşi permită o majorare a taxelor la produsele electronice importate.
 
Analiştii de la RBC au calculat că introducerea unor tarife vamale de 10% ar duce la o scădere cu un dolar a cîştigurilor pe acţiune realizate de Apple, dacă toate produsele vîndute de Apple în SUA ar fi vizate de aceste taxe iar compania Apple ar absorbi costurile. Însă în scenariul unor tarife de 25%, absorbite de Apple, ar duce la un declin al cîştigurilor pe acţiune de aproximativ 2,50 dolari.
loading...

Comments are closed.