Aprobat de Guvern: Proiectul lui Vlad Plahotniuc “O nouă viață” extins la scară națională!

alegeri 2019, alegeri parlamentare, alegeri moldova, alegeri 24 februarie, alegeri pe sistem mixt, circumscriptii electorale, candidati independenti, parlamentarele 2019, alegeri libere, alegeri corecte,fundatia edelweis, plahotniuc caritate, vlad plahotniuc ajutoare, edelweis caritate, o noua viata proiect, proietcte plahotniuc, spitalul mamei si copilului, institutul mamei si copilului

În premieră, Guvernul lansează programul „O nouă viață”. Începând cu luna decembrie curent, familiile din Republica Moldova vor primi gratuit din partea Guvernului seturi de articole pentru nounăscuți. Pentru realizarea programului, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Regulamentul privind asigurarea familiilor cu bunuri la nașterea copiilor.

Este un proiect foarte pozitiv. Noi am reușit majorarea indemnizației unice la nașterea copilului, am ajuns până la suma de  5300 lei care este actual și iată luând în considerație și acest proiect, practic se adaugă încă 2000 de lei –asta înțeleg că va fi costul unei cutii care poate fi privită prin prisma măririi indemnizației unice la nașterea copilului. Deci, o majorare  de 2000 de lei la 5300 – asta ar însemna o sumă de 7300”, a menționat premierul Pavel Filip.

Documentul aprobat stabilește obligațiile operatorilor economici, procedura de oferire a setului, precum și conținutul acestuia. Cutia va include bunuri de prima necesitate: haine pentru nounăscuți, pachet cu scutece, lenjerie, pătură, set de produse cosmetice pentru copii și o jucărie de pluș. Articolele vor fi de producţie autohtonă, cu excepția scutecelor.

Pentru a beneficia de setul pentru nounăscut, părinții – cetățeni ai Republicii Moldova și străini cu drept de ședere pe teritoriul țării noastre, vor completa până la externare un formular, cu anexarea copiei actului de identitate și a certificatului de naștere a copilului. Setul va fi transmis prin intermediul instituţiei medicosanitare publice sau private, care oferă servicii de maternitate sau va fi livrat la domiciliu.

Operatorul economic, care va asigura realizarea activităților incluse în program, va fi selectat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul licitației deschise. Operatorul trebuie să fie producător autohton, care produce mărfuri inclusiv pentru copii. O altă cerință este ca agentul economic să utilizeze în procesul de producție doar materie primă nepericuloasă sănătății copilului.

Proiectul vine în susținerea familiilor tinere pentru acoperirea unor cheltuieli la nașterea copiilor. Pentru realizarea programului, în anul curent, din bugetul de stat vor fi alocate peste 5,6 milioane de lei, iar pentru anul 2019 vor fi necesare circa 68 milioane de lei.

Programul Guvernului „O nouă viaţă” se încadrează în acțiunile organizate la nivel internațional. În prezent, pachete de maternitate cu articole pentru nounăscuți sunt oferite în Finlanda, SUA, Scoția, Argentina și Ucraina.

Proiectul “O nouă viață” a fost lansat de Fundația lui Vlad Plahotniuc “Edelweiss” în luna iulie 2016 la Institutul Mamei și a Copilului din Chișinău. În prezent, în 24 de maternități din țară este realizată campania cu aceeași denumire, implementată de Fundația lui Vlad Plahotniuc ”Edelweiss”. Până acum, în cadrul Campaniei „O nouă viaţă” au fost oferite în dar 25 de mii de cutii, cu toate lucrurile necesare îngrijirii bebeluşilor din primele luni ale vieţii.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share