Armele grele ale de grupului Wagner vor fi predate armatei ruse

Autoritățile ruse au anunțat că grupul de mercenari Wagner va fi dezarmat, însă membrii acestuia vor fi scutiți de urmărire penală, după revolta de scurtă durată, de la finalul săptămânii trecute.

Sunt în derulare operațiuni de predare a armelor grele și a echipamentelor deținute de Wagner.

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat că dosarul penal împotriva mercenarilor răzvrătiți este acum închis, pentru că aceștia s-au abținut de la comiterea vreunei infracțiuni.

Deocamdată nu este clar unde se află liderul revoltei, Evgheni Prigojin. Un avion asociat cu acesta a aterizat, azi dimineață, în Belarus.

Într-un discurs luni seara, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin și-a exprimat satisfacția că a fost evitată o „vărsare de sânge” în cursul acestei rebeliuni, care a dat emoții Kremlinului vineri și sâmbătă.

Între timp, în contextul rebeliunii mercenarilor Wagner din Rusia, președintele Belarus, Alexandr Lukașenko a declarat în această dimineață că dacă Rusia se prăbușește, țara sa va „rămâne sub dărâmături”. Totodată el a spus că în baza unui ordin de al său, armata este pregătită pentru luptă, deoarece amenințarea unui nou conflict global nu a fost niciodată atât de aproape ca astăzi.

În opinia presedintelui, astăzi are un nou val de expansiune NATO și o consolidare fără precedent a potențialului țărilor – membre ale alianței din regiune, inclusiv în imediata apropiere a granițelor Belarusului.

Amintim că, sâmbătă, Rusia a fost zguduită de o răscoală militară, când șeful grupului de mercenari Wagner a anunțat că unități ale grupului au început un „marș al dreptății” spre Moscova pentru a schimba conducerea militară a țării, avându-i în vedere pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pe care i-a acuzat că au sacrificat mii de bărbați ruși în Ucraina.

Evgheni Prigojin și Kremlinul au anunțat brusc sâmbătă seară sfârșitul rebeliunii și retragerea progresivă a trupelor Wagner la bazele lor temporare din Ucraina, în urma unei înțelegeri la care a contribuit și președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

Total
0
Shares
Total
0
Share