Social

Asigurarea drepturilor străinilor una din priorități! Ce prevede planul de acțiuni pentru integrarea cetățenilor străini?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Planul de acţiuni pentru anul 2018 privind integrarea străinilor va fi publicat mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Documentul conține șase capitole care se referă la consolidarea cadrului normativ în domeniul integrării străinilor, de informare și fortificare a capacităților instituționale ale autorităților administrației publice centrale și locale în comunicarea cu străinii.

Potrivit planului, acțiunile au drept scop îmbunătăţirea cadrului legal în domeniu, asigurarea respectării tuturor drepturilor străinilor și consolidarea capacităţilor structurilor care oferă servicii pentru aceştia.

Măsurile aprobate se referă la asigurarea accesului la educație, inclusiv la cursuri de studiere a limbii române, la piața forței de muncă pentru străini, la servicii medicale și asistență socială, precum şi la promovarea diversității culturale.

De asemenea, va fi asigurată funcționalitatea centrelor regionale de integrare pentru străini. La fel, în procesul de acomodare a străinilor va fi implicată mai activ și societatea civilă. Implementarea activităţilor de integrare va fi evaluată anual, pentru stabilirea priorităţilor următoare şi planificarea eficientă a resurselor bugetare.

Conform datelor din iunie 2017, aproape 19 mii de străini aveau dreptul de şedere pe teritoriul țării noastre, iar în regiunea transnistreană dețineau acte de identitate valabile peste 3000 de străini. Totodată, la sfârșitul lunii septembrie 2017, în sistemul de azil erau înregistrate 477 de persoane.

loading...

Comments are closed.