Asociația Forța Fermierilor anunță că va relua protestele începând cu săptămâna viitoare, dacă revendicările le vor fi ignorate

 

Asociația Forța Fermierilor acuză guvernarea că le-a ignorat revendicările și anunță că va relua protestele începând cu 14 august, dacă până atunci autoritățile nu vor îndeplini un șir de acțiuni.

Asociația Forța Fermierilor cere repetat organizarea imediată a unei întrevederi cu premierul Dorin Recean și aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grâu și orz și repartizarea motorinei din România.

Totodată, fermierii solicită introducerea prin decizia CSE a unui moratoriu pănă la 31 decembrie 2023 la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase atăt către creditorii privați, cât și către bugetul public național, cu interzicerea executării silite a obligațiunilor și declanșării procedurilor de insolvență.

Agricultorii mai cer crearea pentru perioada vara-toamna coridoarelor speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.

”Declarația Asociației Forța Fermierilor

Azi a fost convocată ședința Consiliului Asociației Forța Fermierilor, care a constatat cu îngrijorare profundă că nici o revendicarea noastră, înaintată la suspendarea protestului din iunie, la moment nu este realizată.
Organul de administrare a organizației a primit multiple informații despre situația dezastruoasă în sectorul agrar, caracterizata prin prețuri derizorii la recolta nouă, costuri exorbitante de producere și presiunea enormă a creditorilor asupra fermierilor. Deja au fost fixate cazuri cănd organizațiile de creditare nebancară deposedează agricultorii de tehnica agricolă pe împrumuturi curente.

În același timp, noi observăm o iresponsabilitatea crasă din partea autorităților abilitate, care sfidează demonstrativ interesele producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii și evită să realizeze proprii promisiuni. Peste 40 de zile sunt murate în coridoarele diferitor ministere proiectele Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grău și orz și repartizarea motorinei din România. Din căte vedem, săptămâna curentă nici nu este planificată ședința Guvernului, ceea ce înseamnă continuarea tergiversării procesului aprobării documentelor de sprijin pentru fermieri.
Situația similară se atestă și cu introducerea moratoriului la achitarea datoriilor pentru agricultorii micro, mici și mijlocii, cu interzicerea temporară executării silite a obligațiunilor fermierilor și neadmiterii declanșării procedurilor de insolvență. Agricultorii, care fiecare zi sunt asaltați de creditori și sunt nevoiți să achite datorii cu producția la prețuri mizere, timp de o lună primesc întru bătaie de joc răspuns de la oficialii că se lucrează asupra conceptului moratoriului.

Toate acțiunile de distrugere a ramurii se produc pe fundalul ignorării din partea șefului executivului solicitărilor noastre de dialog, fapt, care tensionează și mai mult situația.
Pornind din cele expuse, pentru a evita catastrofa financiară în sectorul agrar și revolta agricultorilor, Asociația Forța Fermierilor cere repetat :

1. Organizarea imediată a întâlnirii cu prim-ministru RM;
2. Aprobarea urgentă a Regulamentelor privind alocarea compensațiilor pentru grău și orz și repartizarea motorinei din România;
3. Introducerea prin decizia CSE a unui moratoriu pănă la 31 decembrie 2023 la achitarea datoriilor producătorilor agricoli micro, mici și mijlocii, care cultivă preponderent cereale și oleaginoase atăt către creditorii privați, căt și către bugetul public național, cu interzicerea executării silite a obligațiunilor și declanșării procedurilor de insolvență.
4. Crearea pentru perioada vara-toamna coridoarelor speciale vamale pentru exportul cerealelor și oleaginoaselor autohtone.

În cazul în care solicitările noastre vor fi din nou ignorate, începând cu 14 august vom relua proteste”, se arată în comunicatul Asociației.

Total
0
Shares
Total
0
Share