Asociația ”Forța Fermierilor” anunță protest masiv cu tehnică agricolă în Chișinău

Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor anunță că pe data de 22 noiembrie 2023, agricultorii vor ieși la protest masiv. Fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău, scrie Realitatea.md

„Din start cerem scuze de la locuitorii Capitalei pentru anumite incomodități, însă foarte mulți producătorii agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire. Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, se arată în mesajul Asociației.

Totodată, Asociația Fermierilor reitrează revendicările principale ale agricultorilor, implementarea urgentă a cărora ar putea stabiliza situația:

Introducera prin decizia CSE pentru perioada până la 31 octombrie 2024 unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70 procente din culturile cerealiere și oleaginoase;
Aprobarea si finanțarea schemelor de plăti directe la hectar, începând cu anul 2024, după exemplul Uniunii Europene;
Alocarea în 2024 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii, 50%, dar nu mai puțin de 1 mlrd. lei, pentru fermierii micro, mici și mijlocii ca compensații pentru prețuri derizorii în formă de plăți directe la hectar de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023.
Interzicerea importului grâului, porumbului și floarei soarelui cel puțin până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar.

„În special, menționăm că toate cerințele noastre pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare, deși noi considerăm că demult a venit timpul când guvernul ar trebui să atragă fonduri europene pentru sprijinul financiar al fermierilor în contextul situației geopolitice în regiune, așa cum au procedat alte țări din Bazinul Mării Negre”, se mai arată în mesaj.

Total
0
Shares
Total
0
Share