Astăzi este marcată Ziua Bibliotecarului și Ziua mondială a cărții

 

Republica Moldova sărbătorește astăzi Ziua Bibliotecarului și Ziua mondială a cărții și dreptului de autor, scrie Moldpres.md

Solicitat de agenție, președintele Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, Elena Pintilei, a menționat că Ziua Bibliotecarului este un bun prilej de a felicita colegii de breaslă, care sunt furnizori permanenți de idei inovatoare, pe care le valorifică cu succes în activitățile cotidiene, rămânând a fi deosebit de importanți pentru comunitățile care le servesc. „Le dorim multă sănătate, prosperitate, realizări frumoase și noi performanțe atinse în toate activitățile întreprinse pentru promovarea Cultului Cărții și a Lecturii, ghidând drumul spre Cunoaștere”, a mai spus Elena Pintilei.

Potrivit sursei citate, Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova se sărbătorește din anul 2000, când președintele țării a semnat un decret privind instituirea sărbătorii profesionale – Ziua Bibliotecarului la data de 5 octombrie. În anul 2010, la solicitarea Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova a fost operată o modificare la decretul Președintelui Republicii Moldova cu privire la stabilirea zilei omagierii. În calitate de argument a fost invocat faptul că în mai multe țări din lume profesia de bibliotecar este sărbătorită la 23 aprilie, de Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, instituită de către UNESCO în 1995.

„Respectiva sărbătoare este o oportunitate pentru întreaga societate de a aprecia la justa valoare rolul cărții ca ocazie de susținere a culturii, educației, comunicării și vieții sociale. Această zi, de asemenea, oferă posibilitatea de a aprecia importanța bibliotecarilor ca mediatori între lumea cărții, a informației și cea a cititorilor”, a specificat președintele ABRM.

Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) a fost constituită în anul 1991. La 10 iunie 1992 a fost emisă Hotărârea de Guvern „Cu privire la înregistrarea Statutului Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova”. Președinți ai ABRM au fost: Claudia Balaban (1991-1995), Alexe Rău (1996-2000), Lidia Kulikovski (2000-2004), Ludmila Costin (2004 – 2012), Mariana Harjevschi (2012-2019). În prezent, ABRM întrunește peste 1700 membri individuali și colectivi, aceștia reprezentând întreg sistemul național de instituții informațional-bibliotecare: biblioteci naționale, specializate, publice, universitare, din licee, școli, colegii etc.

Total
0
Shares
Total
0
Share