Alte știri

Astăzi se împlinesc 130 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet român Mihai Eminescu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Un spectacol de muzică și poezie cu genericul „În mine bate inima lumii”, dedicat împlinirii a 130 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet român, Mihai Eminescu, va avea loc în această seară la Filarmonica din Chișinău. Concertul, organizat de Institutul Cultural Român „M. Eminescu”, va propune publicului opere ale marilor compozitori români și europeni, melodii lăutărești, romanțe și poezii ale lui Eminescu, relatează Radio Chișinău.

Artiști precum Viorel Burlacu, soprana Silvia Goncear, naistul Marin Gheras, orchestra, condusa de bagheta reputatului dirijor Mihai Agafiță, vor aduce un omagiu memoriei poetului, interpretând creații ale lui, precum și opere ale unor vestiți compozitori ai vremii – Ciprian Porumbescu, George Enescu, Franz Liszt, menționează Cătălin Bordeianu, directorul adjunct al ICR Chișinău:
 
„Efortul nostru se înscrie pentru a încuraja schimburile de artiști între cele două maluri ale Prutului, dar și prin a contanta promovarea culturii și spiritualității române pe teritoriul R. Moldova. 130 de ani – iată un secol care a trecut și în care Eminescu rămâne scutul nostru în fața universalității: fiind foarte național, cum spunea George Călinescu, Eminescu este universal!”
 
Remarcând actualitatea operei lui Eminescu, Cătălin Bordeianu subliniază că, prin vremi, mesajul poetului se adresează direct contemporanilor noștri: „Ar merita să aducem acel final nepieritor al “Doinei” în actualitate, pentru că se pare că fără coerciție nu există disciplină în devenirea unui popor: / Și-n două temniți large, cu de-a sila să-i aduni / Să dai foc la pușcărie și la casa de nebuni! /. O dimensiune tragică a ceea ce ne așteaptă, dacă cât mai este timp, nu ne acordăm, în această lume globalizată, interesele naționale pentru menținerea ființei noastre.”
 
O expoziție cu 100 de imagini, realizate de Vasile Șoimaru, cu genericul „Pe urmele lui Eminescu” a fost vernisată zilele acestea la Muzeul Literaturii Române, „Mihai Kogălniceanu”, din cadrul Uniunii Scriitorilor.
130 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet român Mihai Eminescu | Spectacol de muzică și poezie la Filarmonica din Chișinău
loading...

Comments are closed.