Atacatorul de Aeroport ar putea fi înmormântat în Moldova. Consulatul Tadjikistanului nu a primit cereri de repatriere

Atacatorul din Tadjikistan, care a murit pe patul de spital, la Chișinău, după ce a ucis doi moldoveni pe Aeroport, ar putea fi înmormântat în Republica Moldova.

Contactați de Newsmaker, reprezentanții Consulatului Tadjikistanului la Kiev au declarat că, deși au informat rudele lui Rustam Așurov cu privire la decesul acestuia, până la această oră nu au primit nicio cerere de repatriere a corpului neînsuflețit.

Informația a fost precizată, pentru NM, și de Procuratura Generală. „Până la momentul actual, o astfel de solicitare nu a parvenit. Urmărirea penală continuă, pentru elucidarea tuturor aspectelor și elementelor constitutive ale infracțiunii”, anunță PG.

Precizăm că, conform procedurii, dacă rudele din Tadjikistan ale lui Așurov nu vor cere repatrierea corpului neînsuflețit, atacatorul de la Aeroport ar urma să fie înhumat în Moldova.

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

Polițistul de frontieră Serghei Muntean a fost petrecut pe ultimul drum pe data de 4 iulie, în timp ce ce-a de-a doua victimă, Igor Ciofu, tatăl a trei copii, a fost înmormântat pe data de 3 iulie. Ambele victime ale atacului armat de Aeroport au fost petrecute pe ultimul drum cu onoruri militare. La ceremoniile funerare au participat, inclusiv, primele persoane în stat, între care președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean.

De menționat că 4 iulie a fost declarată zi de doliu național în Republica Moldova, în memoria lui Serghei Muntean și Igor Ciofu. Președinta Maia Sandu a semnat un decret prin care a conferit post-mortem Medalia „Meritul Militar” lui Igor Ciofu și lui Serghei Muntean, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că Guvernul Republicii Moldova va oferi câte un ajutor material, în valoare de 1 000 000 de lei, pentru familiile victimelor atacului de la Aeroport.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share