ATENȚIE // Astăzi este ultima zi când comercianții pot solicita compensații pentru trecerea la activitatea independentă

După două luni de la intrarea în vigoare a noii reforme fiscale, aproximativ 95 % dintre foștii patentari au trecut la regimul de activitate independentă, a declarat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Autoritățile au investit peste 20 de milioane de lei pentru a compensa cheltuielile comercianților, a mai adăugat oficialul, scrie Radiomoldova.md

Termenul limită de depunere a cererilor pentru obținerea compensațiilor de către comercianții care au trecut la regimul de activitate independentă expiră astăzi, a precizat ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba. Astfel, autoritățile au oferit compensații pentru fiecare fost patentar, în sumă de 10 mii de lei, pentru a-și procura aparate de casă.

„3.526 din cei 4.202 de patentari și-au schimbat forma de activitate în cea independentă. Alții au trecut direct la SRL sau alte forme. Peste 3.445 de persoane au solicitat compensarea cheltuielilor, iar 3183 au primit deja banii. Sunt cifre care ne bucură și care ne încurajează să mergem mai departe”, a spus Dumitru Alaiba.

De la 1 iulie angajații serviciului fiscal au mers constant în piețe pentru a informa vânzătorii despre beneficiile activității independente. Deși, inițial comercianții s-au opus, în ultima perioadă majoritatea au acceptat modificările, a menționat șeful Serviciului Fiscal de Stat, Petru Rotaru.

„Noi avem foarte multe raioane care s-au conformat, peste 95%. Vorbim despre Florești, Ialoveni, Leova, Soroca, Fălești, Ungheni. Avem câteva raioane care sunt restante încă la această etapă. Vorbim despre Edineț, Orhei, Căușeni, Bălți”.

Potrivit autorităților, din cei peste 4 mii de comercianți, 700 încă nu au decis ce tip de activitate să aleagă. În cazul în care nu se vor conforma noii reforme, Serviciul fiscal de Stat va aplica măsuri restrictive.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share