Actualitate

ATENȚIE // De astăzi intră în vigoare legea ce prevede închisoare pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a bolilor epidemice

Pinterest LinkedIn Tumblr

Legea pentru modificarea unor acte normative ce prevede pedepse, inclusiv penale, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.

Documentul care a devenit lege, prevede modificarea Codului penal, astfel încât nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, să fie pedepsită cu amendă în mărime de la 720 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani.

De asemenea, documentul stabilește completarea Codului contravențional cu un nou articol. Acesta prevede sancționarea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația. Amenda va constitui de la 450 la 500 unități convenționale – pentru persoana fizică și de la 1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.

Modificările aprobate la Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice presupun limitarea desfășurării întrunirilor sau evenimentelor naționale sau locale și anume – a celor organizate din timp, de o importanță deosebită pentru o colectivitate, inclusiv concerte, spectacole, târguri, conferințe, precum și alte întruniri similare. Decizia de a limita dreptul la libertatea întrunirilor urmează a fi luată de către Guvern în baza recomandărilor ministerului de resort. Numărul de persoane de la care executivul va decide suspendarea întrunirilor urmează a fi stabilit în fiecare caz în parte în funcție de circumstanțele specifice stării de urgență publică.

Proiectul de modificare a legislației a fost elaborat de Guvern. Autorii justifică oportunitatea acestuia prin faptul că, în circumstanțele create la nivel mondial, noul tip de Coronavirus (COVID-19) reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea publică, iar fortificarea, prin lege, a măsurilor de profilaxie, este imperativă pentru Republica Moldova.

Citește și: Igor Dodon, despre creditul rusesc pentru infrastructură: „Liniștiți-vă, beți ceai și mai departe știți, totul va bine”

loading...

Comments are closed.