AUDIO: Detalii explozive din dosarul tentativei de omor asupra lui Plahotniuc. Guvernarea presează martorii să-și schimbe depozițiile

Vlad Plahotniuc, PDM, dosarul tentativei de omor asupra lui Plahotniuc, Ion Olaru, PCCOCS, Plahotniuc omor, asasinarea lui Plahotniuc

După cum a informat o sursă anonimă, nul dintre martorii cheie în dosarul tentativei de asasinat asupra fostului lider al PDM, Vlad Plahotniuc, este presat să-și schimbe depozițiile și să declare că, în realitate, a fost o înscenare.

În scrisoarea anonimă se menționează că persoana dată, cetățean al Ucrainei, face parte din programul de protecție a martorilor (din 2017), iar cel care încearcă nemijlocit să-l influențeze este șeful interimar al Direcției 6 a Ministerului Afacerilor Interne pentru Protecția Martorilor, Ion Olaru. Cetățeanul ucrainean a depus în acest sens o plângere pe adresa conducerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, explicând în detaliu discuțiile pe care le-a purtat cu Ion Olaru. La adresare a fost anexată și o înregistrare audio a unei discuții pe care a avut-o cu șeful din poliție la apartamentul pe care-l închiriază martorul.

În declarația depusă la PCCOCS și care a intrat în posesia noastră se spune că primul contact cu Ion Olaru l-a avut în dimineața zilei de 11 septembrie 2019, chiar în incinta Direcției, iar martori sunt și doi polițiști, care îi asigură securitatea personală a acestui martor (sunt date și numele acestora). Olaru i-a amintit despre faptul că este în căutare din partea Cehiei și că, în următoarele zile, va fi invitat la procuratura generală pentru a discuta despre dosarul tentativei de asasinat asupra lui Vlad Plahotniuc.

Sursa mai menționează că în dimineața zilei de 18 septembrie 2019, martorul a fost contactat telefonic de către Ion Olaru, care i-a spus să fie la legătură pentru că în ziua respectivă vor merge împreună la procurorul general. La ora 13.00 a aceleiași zile, Olaru a revenit cu un sunet la telefon pentru a-și da întâlnire în apartamentul pe care-l închiriază martorul și pentru care achită Direcția pentru Protecția Martorilor. Aproape două ore mai târziu, Olaru a venit acasă la martor. Ultimul a decis să înregistreze discuția, pregătind din timp două telefoane, unul pe care l-a ascuns la bucătărie, altul, fiind la el. A fost înregistrată aproape întreaga discuție.

Din dialogul celor doi, reiese că Ion Olaru încearcă să-l convingă prin diferite argumente că, după schimbarea conducerii politice, se dorește revizuirea dosarului tentativei de asasinat asupra lui Vlad Plahotniuc. Olaru a declarat că, în baza plângerii pe care urmează să o depună în scris martorul, să fie pornit un nou dosar penal, inclusiv pe numele procurorilor care au instrumentat dosarul în baza căruia au fost condamnați mai mulți indivizi, unii dintre care apropiați autorității criminale Grigore Karamalak, zis Bulgaru. Deși Olaru, conștient că poate fi înregistrat, încerca să spună că, în noua mărturie, acesta trebuie să spună “așa cum a fost în realitate”, totuși, dădea de înțeles că mărturiile trebuie să conțină informații că tentativa de asasinare ar fi fost o înscenare. În înregistrare, Olaru spune pe text deschis că, noile declarații să fie: “pe unde adevărate, pe unde nu chiar adevărate”.

Martorul a insistat că tot ce a declarat anterior și este în dosar este “exact сum a fost”, nu a fost influențat de către nimeni, iar “fiecare trebuie să primească ceea ce merită”. Olaru a încercat să-l convingă și de faptul că unii condamnați în acest dosar, deja ar fi depus noi mărturii. El a făcut trimitere la o “declarație verbală” a lui Iuri Parhomenko, condamnat la 5 ani și 4 luni, care și-ar fi schimbat depozițiile.

În declarația trimisă conducerii PCCOCS, martorul solicită să fie luate toate măsurile necesare pentru asigurarea securității lui personale, dar și a fiicei lui, cu care locuiește împreună. De asemenea, se subliniază să fie luate măsuri în raport cu presiunile pe care le face Ion Olaru, care, în opinia semnatarului declarației, ar face parte din gruparea criminal, care dorește să anuleze deciziile de condamnare în dosarul tentativei de asasinat asupra lui Vlad Plahotniuc.

Din informațiile pe care le dispunem din surse anonime care presupun că, autoritățile moldovenești îndeplinesc o comandă de la Moscova, mai exact, din partea unor persoane din cadrul Biroului Federal de Securitate (FSB), la intervenția directă a lui Grigore Karamalak și a lui Veaceslav Platon. Se dorește ca intenția din 2017 de asasinare a lui Plahotniuc să fie dusă la bun sfârșit. Sursele ne-au mai comunicat că, pentru modificările în dosarul tentativei de asasinat asupra fostului lider democrat, Bulgaru și Platon au plătit, lui Andrei Năstase, respectiv unor persoane din cadrul Direcției 6 a MAI, un milion de dolari.

Acesta este un caz fără precedent, când o persoană aflată în programul de protecție a martorilor, este influențată pentru a-și schimba depozițiile. Acest precedent va duce la situația când, pe viitor, orice martor va refuza să mai depună mărturii împotriva criminalilor, de frică pentru că, oricând, se poate schimba atitudinea față de el din partea instituțiilor care sunt obligate să-i asigure securitatea.

Menționăm că informația nu este verificată și primită din sursa necunoscută anonimă.

Sursa: 24h.md

Total
0
Shares
Total
0
Share