Alte știri

„Autoservirea” la stațiile PECO: Oportunitățile și riscurile acestei practici, discutate de MEI cu reprezentanții mediului de afaceri

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a prezidat ședința online privind posibilitatea implementării conceptului de „autoservire” la stațiile PECO, transmite Telegraph.md

La ședință au participat membrii Asociației Investitorilor Străini (FIA), reprezentanții Agenției pentru Supraveghere Tehnică, a companiilor petroliere din Republica Moldova și specialiști din cadrul ministerului.

Directorul executiv al FIA, Ana Groza, a făcut o prezentare a conceptului sistemului de „autoservire” la stațiile de alimentare cu produse petroliere.

Deși autorii conceptului afirmă că „autoservirea” este o practică cu multe beneficii, obișnuită în multe țări, specialiștii din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii și-au expus opiniile, atenționând totodată asupra unor riscuri de securitate la benzinării. Printre acestea a fost enunțat riscul ca sistemul „autoservire” să fie acceptat doar pentru produsele petroliere principale, aprovizionarea automobilelor cu gaze lichefiate sau comprimate prin sistemul „autoservire”, necesitând prezența obligatorie a unui operator, care are instruire și calificare specială. De asemenea, nu toate stațiile de alimentare a automobilelor cu combustibil sunt proiectate pentru a da posibilitatea clientului să alimenteze personal automobilul, astfel trecerea la sistemul de „autoservire” necesită suplimentar dotarea cu sisteme de securitate, care să excludă orice risc de incidente.

Potrivit ministrului Sergiu Railean, importanța monitorizării acțiunilor clientului din partea operatorului stației nu ar trebui exclusă, fiind totuși necesară implementarea treptată a prevederilor de autoservire  ”sub supravegherea operatorului”.

„Consider oportună efectuarea unei analize a modului în care ar putea fi realizate aceste propuneri în țara noastră, ținând cont de practicile de utilizare a sistemelor de autoservire în alte țări. De asemenea este de menționat și faptul că stațiile PECO sunt incluse în categoria obiectelor industriale periculoase”, a adăugat la final ministrul Railean.

Citește și: 16 Platforme Industriale Multifuncționale vor fi construite la nivel de țară

loading...

Comments are closed.