Avertismentul lui Stoltenberg: ”NATO trebuie să fie pregătită pentru ”vești proaste” din Ucraina”

Organizația Atlanticului de Nord trebuie să fie pregătită pentru „vești proaste” de pe frontul din Ucraina, în timp ce Kievul continuă să se apere împotriva invaziei declanșate de Rusia, a avertizat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de Politico.

Comentariile sale vin într-un moment în care aliații occidentali dezbat tema trimiterii de ajutoare financiare și muniție pentru Ucraina.

Ucraina trebuie sprijinită în vremuri bune și rele, iar membrii Alianței Atlanticului de Nord trebuie să producă mai multă muniție, pentru a sprijini Kievul pe câmpul de luptă, a subliniat secretarul adjunct al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru postul german ARD. Oficialul a criticat starea fragmentată a industriei de apărare a Europei și a făcut apel la guvernele europene să depășească nivelul propriilor lor interese naționale și să privească lucrurile în ansamblul lor. Jens Stoltenberg a avertizat că o victorie a lui Putin nu ar fi doar o tragedie pentru Ucraina, ci ar pune în pericol și aliații săi.

De partea cealaltă, Moscova a anunțat că va mări numărul de trupe pe care le are la dispoziție – va adăuga 170 000 de soldați pentru un total de 1,3 milioane, potrivit decretului semnat vineri de președintele rus Vladimir Putin.

Linia frontului s-a schimbat foarte puțin în ultimele luni, în ciuda eforturilor trupelor ucrainene în timpul contraofensivei din această vară. Totuși, ucrainenii au reușit să alunge navele militare ale Rusiei din jurul Crimeei, folosind rachete de croazieră pentru a ataca ținte din Marea Neagră și de pe teritoriul rus, scrie Politico.

Între timp, pe câmpul de luptă, armata rusă a deschis noi fronturi în încercarea de a cuceri orașul Avdiivka. Cele mai „intense bătălii” au loc și în orașele Marinka, și Bahmut din estul Ucrainei, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Totodată, administrația președintelui Joe Biden a trimis ieri o scrisoare Congresului Statelor Unite privind necesitatea urgentă de a aproba un pachet de ajutor pentru Ucraina, avertizând că, în lipsa acestuia, eforturile militare ale Kievului de a se apăra împotriva unei invazii rusești ar putea stagna, transmite BBC.

Amintim că președintele american Joe Biden a solicitat un pachet de ajutor de aproape 106 miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel, dar nu a primit încă aprobarea Congresului.

Total
0
Shares
Total
0
Share