Editoriale

Avertizare: Igor Dodon va repeta soarta fostului președinte ucrainean Victor Ianukovici!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele Moldovei Igor Dodon a dat cu piciorul în Constituție și în deciziile Curții Constituționale. De această părere sunt majoritatea jurnaliștilor și analiștilor politici de la noi din țară. Potrivit lor, acesta va repeta soarta fostului președinte al Ucrainei Victor Ianukovici, care a dat bir cu fugiții în Rusia în timpul evenimentelor de pe maidanul din Kiev de acum șase ani, relatează Publika.md. 

Totodată, acțiunile din ultimele zile au fost calificate drept un puci, care este organizat de Igor Dodon. „Cauzele acum sunt foarte grave. Am văzut că președintele, de fapt, în mod deliberat a dat cu piciorul în Constituție, în decizia Curții Constituționale. Toate aceste miroase a lovitură de stat în fruntea căreia din nenorocire președintele Republicii Moldova”, a declarat jurnalistul Petru Bogatu.
 

„Cred că Dodon acum deja este un fel de Ianukovici al Chișinăului, al Republicii Moldova, care probabil va avea soarta lui Ianukovici de acum câțiva ani. Conștient fiind de ilegalitățile care le-a comis, asta înseamnă că a ales să meargă pe calea lui Ianukovici”, a precizat Ştefan Secăreanu, ziarist, fost deputat. „Practic a avut loc un puci, o răsturnare a puterii pe cale ilegală. Dodon a fost cel care a avut rolul esențial. Pentru aceste acțiuni, acest personaj trebuie să fie tras la răspundere”, a precizat Secăreanu.

Analistul politic Vitalie Cantană consideră: „Curtea a constatat faptul că au expirat cele 90 de zile în care partidele puteau lua decizii în Parlament. După expirarea acestui termen nu există posibilitate ca Parlamentul să mai activeze”. 

 

„Trebuie să înțelegem că împotriva republicii sau a autorităților constituționale s-a declanșat un război hibrid. Trebuie acționat inclusiv mediatic, inclusiv prin informarea partenerilor străini asupra a ceea ce se întâmplă. Fie unii din Blocul ACUM își vor da seama că trebuie să se oprească, fie vor acționa la indicațiile Moscovei”, a subliniat Vitali Catană.

Amintim că după ce socialiștii au votat-o ilegal pe Maia Sandu premier, Dodon a înoptat în hotelul ambasadei Rusiei la Chișinău.

loading...

Comments are closed.