Avertizorii de integritate vor beneficia de mai multă protecție

 

Avertizorii de integritate vor beneficia de mai multă protecție. Un PROIECT care prevede acest lucru a fost votat, a doua lectură, de 56 de deputați.

Prin această inițiativă legislativă se urmărește promovarea climatului de integritate și transparență în cadrul entităților publice și private, îmbunătățirea și eficientizarea modalităților de dezvăluire a încălcărilor legii, precum și descurajarea încălcărilor legale.

Scopul acestei inițiative legislative este de a îmbunătăți mecanismul avertizării despre lipsa de integritate și de a încuraja dezvăluirile de încălcări ale legii prin intermediul canalelor de raportare. Totodată, vor fi instituite măsuri de protecție a avertizorilor de integritate, care vizează prezumția relativă de bună-credință, obligația de a păstra confidențialitatea, prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și măsurile cu caracter judiciar.

Astfel, avertizările de integritate vor putea fi comunicate angajatorului, autorităților competente sau vor fi făcute publice. Acestea vor trebui să întrunească anumite condiții, după care vor fi înregistrare într-un Registru. Ulterior, autorii vor fi informați despre soluționarea avertizărilor lor.

Documentul a fost elaborat în contextul asigurării conformității cadrului normativ cu prevederile Directivei Europene a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanele care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Total
0
Shares
Total
0
Share