Politic

Avocat, despre dublarea salariilor la Curtea Constituțională: Cu cât e mai mare leafa, cu atât mai mare este mita

Pinterest LinkedIn Tumblr

Opinia publică continuă să aducă critici guvernanților PAS pentru decizia de a dubla salariile judecătorilor de la Curtea Constituțională. Avocatul, Iurie Mărgineanu, susține că majorarea lefurilor de la 42 000 la 84 000 lei pentru magistrații acestei Curți reprezintă un caz de corupere politică din partea majorității parlamentare pentru loialitatea din trecut, dar și plata pentru fidelitatea ce urmează să o demonstreze în viitor.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

”După cum se vede cu ochiul neînarmat, guvernarea, care a uzurpat total puterea în stat, pregătește ceva nemaipomenit care ar trebui să treacă anume prin această Curte docilă. Ce anume, nu cunosc, dar presupun că guvernarea prin aceasta a dorit să-i îndulcească pe cei de la CCRM, pentru viitoarele hotărâri, care urmează. Ce anume – vom vedea”, a scris juristul pe pagina sa de socializare.

Potrivit avocatului, cu cât e mai mare salariul cu atât e mai mare corupția. Totodată, Mărgineanu susține că este stranie decizia PAS de a crește salariile doar la Curtea Constituțională, dar nu și la alte instituții de drept din țară.

”De ce la CSJ nu au fost ridicate salariile? De ce nu s-au ridicat salariile grefierilor, asistenților judiciari și a personalului din secretariat? Un demnitar de rang înalt a invocat că, chipurile, se umblau cu culioacele prin jurul Curții Constituționale (adică doreau să-i mituiască). Apare o întrebare logică, dacă se umbla cu culiocul când cei de la CC aveau 44,7 mii de lei, credeți că atunci când vor avea 82 de mii de lei nu o să mai fie aceleași tentative? Dacă da, atunci sunteți naivi sau ne aveți pe noi, poporul, de proști, deoarece la majorarea salariului, deja se vor mări și poftele lor. Adică, nu vor mai umbla cu culiocul, dar cu sacu și posibil din cel „cubinschii”. Cu cât e mai mare salariul – cu atât mai mare mita va fi, domnilor deputați”, a afirmat avocatul.

Amintim, în urma unui amendament al deputaților PAS la Legea Bugetului de Stat pentru anul viitor, fără avizul pozitiv al Guvernului, salariile magistraților CC practic se vor dubla. Astfel, leafa președintelui CC, Domnica Manole, va crește anul viitor de la peste 40 de mii de lei la aproape 90 de mii de lei.

Deputații PSRM au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională să se expună asupra legalității acestui amendament, în condițiile în care Legea Supremă spune clar că orice propunere legislativă care atrage majorarea sau reducerea veniturilor bugetare poate fi adoptată numai după ce sunt acceptate de Guvern.

”Pentru noi este important să vedem cum vor acționa în cazul dat judecătorii CC. Vor apăra Constituția așa cum le sunt obligațiunile lor, ori își vor apăra salariile?”, a declarat deputatul socialist Grigore Novac.

”Cu privire la discuțiile existente în societate despre subiectul unei pretinse majorări a salariilor judecătorilor Curții Constituționale și având în vedere solicitările unor jurnaliști de a comenta situația, vă informăm că obligația de rezervă și de prudență a judecătorilor îi împiedică să facă comentarii”, este poziția CC.

loading...

Comments are closed.