Avocatul poporului se arată îngrijorat de situația din Găgăuzia

 

Avocatul poporului, Ceslav Panico, este îngrijorat de situația creată în contextul alegerilor din UTA Găgăuzia. Ombudsmanul face apel la calm, la o mai bună comunicare între instituțiile centrale și regionale ale UTA Găgăuzia, precum și la transparență în sintetizarea rezultatelor alegerilor. Potrivit lui, dacă există încălcări, să fie prezentate informații publice, iar cei vinovați să fie referiți justiției, scrie IPN

„Oficiul Avocatului Poporului – Instituția Națională pentru apărarea Drepturile Omului, în temeiul mandatului său general de monitorizare a gradului de respectare a drepturilor omului, dar și în virtutea rolului de promotor și apărător al democrației și statului de drept monitorizează procesul electoral din UTA Găgăuzia și întreg spectrul de segmente relevante procesului electoral”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

Avocatul poporului recomandă să fie evitat discursul de ură sau care instigă la ură, iar instituțiile media să prevină răspândirea acestui tip de discurs.

Oamenii legii au desfășurat marți acțiuni de urmărire penală la Judecătoria Comrat și la Comisia Electorală Centrală a UTA Găgăuzia, în cadrul cauzei penale pornite pe fapte de finanțare ilegală a unei formațiuni politice și corupere a alegătorilor. Potrivit CNA, în listele electorale ar fi persoane care la momentul scrutinului pentru alegerea bașcanului s-ar fi aflat în afara țării, deci nu puteau să participe fizic la alegeri, dar și persoane decedate. Pentru a verifica această informație au fost ridicate listele electorale.

În urma perchezițiilor de marți, în aceeași seară s-a convocat Adunarea Populară a Găgăuziei, la ea fiind prezenți și reprezentanții Comitetului executiv, dar și Evghenia Guțul, care potrivit datelor preliminare a învins în scrutinul pentru funcția de bașcan. Deputații de la Comrat au lansat critici dure la adresa organelor de drept și autorităților publice centrale de la Chișinău. Aceștia susținut hotărârea Comisie electorale de la Comrat prin care Evghenia Guțul a fost declarată învingătoarea scrutinului. De asemenea, pentru data de 27 mai a fost stabilită o ședință la care să se convoace deputații de toate nivelurile din UTA Găgăuzia.

Total
0
Shares
Total
0
Share