Politic

Azi este ziua de naștere a Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful Guvernului Republicii Moldova împlinește azi 52 de ani.

Pavel Filip s-a născut la 10 aprilie 1966, în satul Pănășești (raionul Strășeni). A absolvit Institutul Internaţional de Management și Institutul Politehnic din Chişinău, specialitatea inginer-mecanic. Din luna ianuarie 2016 deține funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Anterior, a deținut funcția de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (2011-2016). Actualul premier a activat și în funcția de director general la două întreprinderi de stat: „Tutun-CTC” și „Bucuria”. Din 2010 până în prezent este membru al Partidului Democrat din Moldova și vicepreşedintele PDM.

Printre principalele sale realizări în fruntea cabinetului de miniștri se numără semnarea Acordului Moldovei cu FMI în sumă de 180 milioane de dolari; în ultimi doi ani Guvernul Filip a adus o creștere cu 25% a salariilor lucrătorilor medicali; totodată a fost implementată reforma în domeniul administrației fiscale și vamale, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate, 1 miliard de lei încasați în plus în Serviciul Fiscal și peste 1,6 miliarde încasați în plus de Serviciul Vamal; a fost adoptată Legea cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești, o nouă Lege a Procuraturii cu susținerea experțior UE și Pachetul de legi privind integritatea, și poate cel mai important, actualul premier a făcut mult pentru a recupera credibilitatea Republicii Moldova pe plan extern.

integrare europeana, pavel filip, pdm plahotniuc, sedința Guvernului Republicii Moldova din 4 aprilie 2018Totodată, Guvernul Filip continuă să implementeze proiecte ambițioase. Putem menționa aici continuarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, implementarea programului Prima Casă, la fel deja se lucrează la ridicarea unei Arene Sportive imense la marginea Chișinăului, iar până la finele lui 2018 guvernul are în plan construcția și renovarea a peste 1 000 de km de drum în toată țara. După 25 de ani de stagnare, și pe planul reintegrării teritoriale a statului s-au făcut pași importanți, Chișinăul și Kiveul au deschis deja două puncte vamale comune prelunând astfel controlul la frontiera dintre Moldova și Ucraina în regiunea transnistreană.

Pavel Filip este căsătorit și are doi fii.

pavel filip, familia filip, sotia lui pavel filip, pdm partidul democrat, guvernul moldovei

loading...

Comments are closed.