Social

Basarabeasca: Condiții mai bune de transport pentru cei peste 71 de mii de călători care trec prin gara auto

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ministrul Economiei și Infrastructurii a vizitat astăzi gara auto din Basarabeasca, care a fost deschisă recent. Urmare a indicațiilor date de Chiril Gaburici la mijlocul lunii mai, de a crea condiții corespunzătoare călătorilor, a fost identificat spațiul necesar pentru amenajarea autogării. În prezent, gara auto Basarabeasca are sală de așteptare, bloc sanitar și case pentru vânzarea biletelor. Ministrul a apreciat noile condiții din gară, reiterând importanța asigurării cetățenilor cu servicii calitative.

„În luna mai, când am vizitat așa-zisa autogară din Basarabeasca, am văzut călătorii așteptând în drum, pentru că nu erau amenajate condiții de așteptare. Acesta este un exemplu de bună conlucrare între Gara Feroviară și Gările și Stații Auto, pentru a crea condiții corespunzătoare – sală de așteptare cu aer condiționat și bloc sanitar pentru călători. Condițiile de așteptare în gările auto trebuie să fie bune și să ofere minimul necesar cetățenilor”, a afirmat Chiril Gaburici.

Potrivit informațiilor Î.S. „Gări și Stații Auto”, cheltuielile pentru amenajarea și repararea gării auto Basarabeasca au fost minime – circa 33 de mii de lei, iar arenda celor 100 m2 va costa 70 de mii de lei anual. De asemenea, s-a discutat cu autoritățile publice locale posibilitatea de a lua în locațiune spațiu pentru amenajarea peroanelor, costul lucrărilor fiind estimat la 100 de mii de lei.

În discuții, ministrul Chiril Gaburici a vorbit despre importanța dezvoltării parteneriatului public-privat, în scopul renovării stațiilor și gărilor auto din țară. „Gările auto trebuie să devină afaceri fezabile, generatoare de profit, să asigure condiții bune călătorilor. Un exemplu de succes de parteneriat public-privat este cazul Aeroportului Internațional Chișinău. Acest model de PPP trebuie multiplicat și pe alte active din proprietatea statului, astfel încât acestea sa fie puse în circuitul economic, să atragă investiții și să ducă la crearea de noi locuri de munca”, a punctat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Filiala Basarabeasca deservește 45 de curse, dintre care: curse internaționale – 2 directe și 3 tranzit, curse interurbane – 27 directe și 4 tranzit, curse suburbane – 9 directe. Pe parcursul anului trecut, prin intermediul autogării Basarabeasca au fost transportați peste 71 de mii de pasageri, fiind vândute bilete în sumă de 2,17 milioane de lei.

loading...

Comments are closed.