Politic

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, vrea federalizarea Moldovei, cu Tiraspolul și Comratul subiecți egali cu Chișinăul!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, consideră că regiunea găgăuză trebuie să obțină un statut egal cu Transnistria în cazul reîntregirii statului Republica Moldova într-o federație. Totodată, Transnistria va lua o decizie de a se reintegra cu Republica Moldova, doar dacă Găgăuzia va fi o istorie de succes, scrie Deschide.md. 

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a participat pe 25 decembrie la o conferință în direct în care a făcut totalurile anului 2018 și a răspuns la întrebările jurnaliștilor și a internauților. Una dintre întrebări s-a referit la statutul Găgăuziei în cazul în care Transnistria „se va uni” cu Republica Moldova. Bașcanul a rectificat că nu este vorba despre o „unire”, ci despre întoarcerea regiunii transnistrene în „familia moldovenească”. Această „întoarcere” a regiunii transnistrene, crede Vlah, va fi posibilă doar în cazul în care regiunea găgăuză va fi o istorie de succes. Totodată, statutul Găgăuziei va fi echivalent cu cel al Transnistriei într-o republică federativă.
 
„Nu este vorba despre unirea Republicii Moldova cu Transnistria. Transnistria trebuie să se întoarcă în familia moldovenească. Noi vorbim despre o federație. Vom lucra asupra faptului ca să avem același statut cu Transnistria. Avem foarte multe întrebări față de Guvern, foarte multe întrebări față de Parlament. Transnistria niciodată nu se va întoarce în familia noastră moldovenească până nu va avea exemplul unei istorii de succes. Dacă locuitorii din Transnistria vor vedea că Găgăuzia se dezvoltă, ei vor dori să trăiască în Moldova. Doar așa Transnistria va decide să se întoarcă”, a spus Irina Vlah.
 
În cadrul transmisiunii în direct s-a vorbit și despre localitățile locuitorii cărora ar vrea să devină parte a autonomiei găgăuze. Ar fi vorba despre satul Valea Perjei, satul Corteni, orașele Tvardița și Taraclia. Bașcanul a subliniat că Legea privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia stabilește procedura de intrare în autonomie a localităților și că autoritățile găgăuze sunt dispuse să susțină asemenea demersuri.
loading...

Comments are closed.