BBC: Ce știm despre atacul asupra barajului Kakhovka? Inundațiile ar putea fi devastatoare

Un baraj imens din zona controlată de Rusia din sudul Ucrainei a fost distrus, declanșând un val de inundații, scrie BBC, citat de telegraph.md

Armata Ucrainei și NATO au acuzat Rusia că a distrus barajul, în timp ce oficialii ruși au dat vina pe ucraineni.

În prezent, oamenii sunt evacuați din localitățile din zonele înconjurătoare, de teama că inundațiile ar putea fi catastrofale.

Iată ce știm până acum.

Unde se află barajul?

Centrala hidroelectrică Kakhovka se află în orașul Nova Kakhovka din regiunea Herson a Ucrainei, care se află în prezent sub ocupație rusă.

A fost construită în timpul sovietic și este unul dintre cele șase baraje care se află de-a lungul râului Dnepr, care se întinde de la nordul țării până la mare în sud.

Este imens – localnicii îl numesc Marea Kakhovka, deoarece în anumite locuri nu se poate vedea celălalt mal. Barajul conține apă echivalentă cu Lacul Mare Sărat din statul american Utah, conform Reuters.

Ce s-a întâmplat?

Imagini care circulă pe rețelele sociale arată o breșă masivă în baraj, cu apă deja revărsată în zona de conflict și inundații în aval în direcția Herson.

Nu este încă clar cât de grave sunt sau vor fi inundațiile. Dar în funcție de dimensiunea breșei, inundațiile ar putea fi devastatoare.

Autoritățile din Herson, la mai puțin de 50 de mile în aval, au avertizat locuitorii din părțile joase ale orașului să evacueze cât mai repede posibil și să caute adăpost în zone mai înalte.

Șeful regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a declarat pentru un post TV ucrainean că opt sate au fost deja inundate complet sau în întregime și se așteaptă inundarea altora.

Totodată acesta a mai menționat că autoritățile evacuează rezidenții cu autobuze și trenuri și că 16 000 de oameni se află în ceea ce el numește o “zonă critică”.

Total
0
Shares
Total
0
Share