Alte știri

Belarusul va organiza parada militară din 9 mai, în pofida coronavirusului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Belarusul intenţionează să desfăşoare conform programului stabilit marea paradă militară din 9 mai pentru marcarea a 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în pofida epidemiei de COVID-19.

„Nu putem pur şi simplu să anulăm parada. M-am gândit la aceasta de mult timp”,  a declarat duminică preşedintele Alexander Lukaşenko, citat de Agerpres.

El a mai spus că decizia pe care a luat-o este deopotrivă emoţională şi ideologică şi a ţinut să menţioneze că oameni au murit din cauza viruşilor şi altor boli în timpul războiului.

„Ei au murit pentru noi, oricât de rău ar suna acest lucru”, a continuat Lukaşenko, asigurând că nimeni nu va fi obligat să participe la parada militară.

Belarusul a raportat până în prezent 16.705 cazuri de COVID-19, din care 99 de decese, în timp ce preşedintele Lukaşenko este criticat atât în ţară cât şi în străinătate pentru ezitările de a adopta măsuri menite să stăvilească epidemia la începutul căreia el a calificat teama de coronavirus drept o „psihoză”.

În Rusia vecină, preşedintele Vladimir Putin a amânat din cauza epidemiei parada militară care se desfăşoară în mod tradiţional în Piaţa Roşie din Moscova, dar va susţine pe 9 mai un discurs şi va depune coroane de flori, iar deasupra capitalei ruse va avea loc un miting aerian al Forţelor Aeriene.

Reieșind din situația de criză în care se află și Republica Moldova, restricțiile impuse de autorități privind manifestările în masă, Președintele Igor Dodon a decis că evenimentele în masă, precum Marșul Victoriei – ”Regimentul nemuritor” și concertul festiv dedicat Zilei Victoriei, să fie transferate pentru data de 24 august – Ziua eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă.

loading...

Comments are closed.