Biden, despre protestele privind conflictul din Gaza: ”Există dreptul de a protesta, dar nu și dreptul de a provoca haos”

Sub o presiune politică din ce în ce mai mare, preşedintele american Joe Biden a rupt, joi, tăcerea cu privire la tulburările din campusurile universitare din cauza războiului din Gaza, spunând că americanii au dreptul să demonstreze, dar nu să dezlănţuie violenţe, relatează Reuters.

”Există dreptul de a protesta, dar nu și dreptul de a provoca haos”, a declarat Biden în declaraţii făcute la Casa Albă.

Pe măsură ce imaginile tulburărilor din campusuri, care au cuprins ţara în ultimele zile, au fost difuzate intens de televiziunile de ştiri, Biden s-a confruntat cu critici privind modul în care a gestionat situaţia. Până acum, el a lăsat în mare parte la latitudinea purtătorilor săi de cuvânt să comenteze.

Preşedintele democrat, care caută să fie reales în noiembrie, a mers pe o linie prudentă de denunţare a antisemitismului, susţinând în acelaşi timp dreptul tinerilor americani de a protesta şi încercând să limiteze daunele politice pe termen mai lung. Biden a declarat că ambele părţi au dreptate, că disidenţa paşnică este esenţială pentru o democraţie, dar că violenţa nu va fi tolerată.

”Distrugerea proprietăţii nu este un protest paşnic. Este împotriva legii. Vandalismul, încălcarea proprietăţii, spargerea ferestrelor, închiderea campusurilor, forţarea anulării cursurilor şi a absolvirilor – niciuna dintre acestea nu este un protest paşnic”, a declarat el.

Preşedintele a subliniat că Statele Unite nu sunt o ţară autoritară care îşi reduce la tăcere criticii, dar a subliniat că ”ordinea trebuie să prevaleze”.

”Divergențele sunt esenţiale pentru democraţie, dar disensiunile nu trebuie să ducă niciodată la dezordine sau la negarea drepturilor altora, astfel încât studenţii să nu poată termina semestrul şi educaţia universitară”, a spus el.

Întrebat dacă guvernatorii statelor ar trebui să cheme trupele Gărzii Naţionale pentru a restabili ordinea în caz că va fi necesar, Biden a răspuns ”nu”.

Pe de altă parte, ca răspuns la întrebarea unui alt reporter, Biden a spus că protestele din campusuri nu îl fac să îşi schimbe politica faţă de Orientul Mijlociu

Studenţii protestatari cer o încetare imediată a focului în Gaza şi cer ca şcolile în care învaţă să se delimiteze de companiile care sprijină guvernul Israelului.

Total
0
Shares
Total
0
Share