BIE încurajează implicarea tinerilor în integrarea europeană

 

Într-un efort continuu de a educa și implica tinerii din Republica Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, echipa Biroului pentru integrare europeană (BIE) a participat recent la o sesiune de instruiri a tinerilor, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Institutul pentru Politici Europene de la Berlin și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Prin prezentări interactive, colegele de la BIE, Valeia Bîcu și Ludmila-Drăgălina Vrâncenu, consultante principale în cadrul Diecției de coordonare a procesului de aderare, au adus în discuție aspectele-cheie privind activitățile, rolul și prioritățile Biroului în parcursul de eurointegrare a Republicii Moldova.

Unul dintre subiectele abordate a fost procesul de screening explicativ și bilateral, o etapă esențială în evaluarea și alinierea legislației noastre la standardele europene. Participanții la instruiri au primit răspunsuri detaliate privind etapele sesiunilor de screening, în special, cum se desfășoară colaborarea și schimburile de informații dintre țara noastră și Comisia Europeană.

De asemenea, s-a pus accentul pe importanța Conferinței Interguvernamentale (IGC) ca forum crucial pentru negocierile de aderare, cu participarea Guvernelor tuturor celor 27 de state membre ale UE și Guvernul Republicii Moldova, unde se iau deciziile-cheie în ceea ce privește progresul negocierilor.

Astfel, cei circa 20 de tineri au avut posibilitatea să afle despre atribuțiile Biroului, funcționalitatea procesului de coordonare și cooperare cu Grupurile de lucru responsabile de capitolele de negociere, mecanismul de cooperare interinstitutional, precum și despre provocările cu care ne confruntăm, cum ar fi necesitatea consolidării capacităților instituționale.

În context, participanții au fost încurajați să se implice activ în procesul de aderare a țării la Uniunea Europeană și să aplice pentru cele 16 funcții vacante disponibile la BIE – o oportunitate de a fi parte a schimbării și a progresului în parcursul european al Republicii Moldova.

”Integrarea europeană este un efort de echipă a tuturor cetățenilor, iar noi, tinerii, suntem cei care putem contribui la realizarea acestui obiectiv național și strategic”, a subliniat Ludmila-Drăgălina Vrânceanu.

Total
0
Shares
Total
0
Share