BNM a devenit o filială a FMI, spune Igor Dodon

Decizia BNM de a majora rata de bază cu 3 puncte procentuale, până la 15,5%, a fost criticată de către ex-președintele țării Igor Dodon.

În cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune, Dodon a explicat că această decizie va duce la scumpirea creditelor, ceea ce înseamnă că și statul se va împrumuta la dobânzi mai mari.

“Este o greșeală enormă. Pe de o parte actuala guvernare anunță că prețurile cresc în Moldova nu din cauza evenimentelor din țară, ei spun că este o inflație importată. Și dacă inflația este din exterior, de ce lupți cu instrumentele din interiorul țării? Dacă tu recunoști că prețurile cresc din cauza deciziilor luate de autorități, atunci trebuie să o spui. Majorarea ratei de bază va scumpi creditele de care este nevoie pentru dezvoltarea economiei naționale: mă refer nu doar la creditele de care are nevoie mediul de afaceri, dar și statul, deoarece acum aceste 20 de miliarde de lei, cât constituie deficitul bugetar, ei le împrumută pe interior și din buget va trebui de achitat și mai mult la bancă. Adică este rău și pentru economie și pentru stat. De ce au decis așa? Au lut instrucțiunile FMI și acolo probabil scrie că dacă au crescut prețurile, ce trebuie de făcut? De majorat rata de bază. Au majorat. Am spus de mult că BNM este io filială a FMI”, a declarat Igor Dodon.

Total
0
Shares
Total
0
Share