BNM a stabilit care sunt băncile cu importanță sistemică în Republica Moldova

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit, în temeiul Legii privind activitatea băncilor și în conformitate cu Metodologia în vigoare, băncile care sunt societăți de importanță sistemică din Republica Moldova, conform situației din 31 decembrie 2023.

Astfel, potrivit Bizlaw.md, cele 4 bănci sunt:

– BC ”Maib” S.A.

– BC ”Moldindconbank” S.A.

– OTP Bank S.A.

– B.C. ”Victoriabank” S.A.

În același timp, au fost stabilite și ratele amortizorului aferent societății de importanță sistemică (amortizorul O-SII), pentru băncile identificate ca societăți de tip O-SII din Republica Moldova, după cum urmează:

– 1,5% pentru BC ”Maib” S.A.

– 1% pentru BC ”Moldindconbank” S.A.

– 1% pentru OTP Bank S.A.

– 1% pentru B.C. ”Victoriabank” S.A.

Decizia a fost luată în baza analizelor și studiilor efectuate de BNM, care au ca scop identificarea băncilor care sunt societăți de importanță sistemică din Republica Moldova și limitarea impactului sistemic. Frecvența revizuirii ratelor amortizorului O-SII este cel puțin anuală.

Hotărârea Comitetului executiv al BNM cu privire la stabilirea băncilor care sunt societăți de importanță sistemică din Republica Moldova și a amortizorului O-SII intră în vigoare din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Total
0
Shares
Total
0
Share