Bomba Procuraturii și efectele sale imediate

 

La 2 aprilie, 2024, am cerut demisia Președintelui Comisiei de Pre-Vetting Herman von Hebel pe motivul lipsei de integritate în condițiile în care acest organism le-a pretins acest lucru altora. Persoana vizată a răspuns la demersul Blocului ”Împreună” cu mult dispreț și superioritate. La fel și Comisia Pre-Vetting, care a considerat că cererea de integritate nu i se poate imputa și că este infailibilă. Exact ca soția lui Cezar, care este înafara oricăror bănuieli.

Astăzi, aflăm cu toții din surse deschise că actualul Șef al Procuraturii Anti-corupție, Veronica Drăgălin, a decis să dezvăluie o problemă cu mult mai gravă chiar decât scandalul lui Hebel și face referință la niște circumstanțe, care compromit iremediabil credibilitatea acestei Comisii. Procuratura anti-corupție spune de fapt că unul din membrii acestei Comisii Anti-corupție lucrează de ani de zile pentru grupuri infracționale conduse de Platon și Șor. Lucrurile comunicate de Șefa Procuraturii Anti-Corupție sunt atât de grave încât o simplă demisie a persoanei vizate în acest scandal nu mai poate rezolva absolut nimic. Un membru al Comisiei Pre-Vetting, Tatiana Răducanu, este învinuită de legături adânci și vechi cu lumea criminalității organizate și, cu toate acestea, ea a fost promovată activ în procesul de evaluare al judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova și chiar a fost Membru al Consiliului Suprem de Securitate al Președintei.

Dacă detaliile comunicate de Procuror sunt adevărate, atunci dezvăluirile au efectul unui vulcan care mistuie și distruge tot ce-au reușit să facă membrii acestei Comisii în ultimii 2 ani.

Consider în aceste circumstanțe dramatice, că

1) ambele autorități, CSM și CSP, sunt complet compromise, iar toți candidații, care-au trecut ori care nu au trecut ”filtrele” Comisiei de evaluare urmează a fi re-evaluați de un complet nou de evaluatori, constituit în baza unui mecanism total nou.

2) dacă această ”bombă” a procuraturii a fost motivul pentru care 16 judecători de la Curtea de Apel au refuzat să fie evaluați de către componența actuală a Comisiei de Pre-vetting, atunci, situația este și mai gravă pentru că devine și mai evidentă scurgerea de informații și degradarea procesului de evaluare a judecătorilor și procurorilor într-o banală bătălie între grupuri concurente,

3) faptele comunicate de Procurorul Anticorupție contra Tatianei Răducanu sunt atât de grave, încât organele de anchetă penală urmează a desfășura de urgență măsurile operative necesare pentru ca persoana vizată să nu poată părăsi Republica Moldova, iar dosarul deschis pe acest caz să fie rezolvat în cel mai scurt timp. În sfârșit,

4) recomand cu căldură tuturor membrilor acestei Comisii de Pre-vetting să restituie banii primiți din partea donatorilor internaționali în ultimii ani pentru că munca lor, produsul muncii lor, este pe deplin compromis. Urmează să ieșim din acest scandal cu un alt model al reformelor în justiție, eliminând tot ce s-a consumat și nu mai poate servi ca etalon de integritate în acest proces.

Igor Munteanu, președintele CUB

Total
0
Shares
Total
0
Share