Economic

BREAKING NEWS // Energia electrică s-ar putea scumpi după 30 aprilie 2022

Pinterest LinkedIn Tumblr

Energia electrică s-ar putea scumpi după data de 30 aprilie. Comisia pentru Situații Excepționale și-a schimbat decizia, din 25 februarie, potrivit căreia procedurile de licitație pentru achiziția de energie electrică au fost suspendate, iar contractul existent cu compania ”Молдавская ГРЭС” a fost prelungit până la 31 martie 2023.

La ședința din 7 martie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis ca ”până la data de 10 martie 2022, producătorul ”Молдавская ГРЭС” SA va încheia cu furnizorii serviciului universal și/sau de ultimă opțiune, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport al energiei electrice acordurile adiționale la contractele de vânzare-cumpărare a energiei electrice aflate în derulare, privind modificarea termenului de valabilitate a acestora, precum și menținerea condițiilor financiare și contractuale existente pana la 30 aprilie 2022”.

Potrivit aceleiași decizii, până la data de 18 martie 2022, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va modifica data intrării în vigoare a Regulilor pieței energiei electrice, aprobate prin Hotărârea ANRE nr. 283/2020, astfel încât să nu se aplice până la data de 30 aprilie. În perioada de până la intrarea în vigoare a Regulilor pieței energiei electrice, prevederile acestora se vor aplica în regim de testare, fără a implica responsabilități financiare între participanții la piața de energie electrică. Totodată, comisia a anulat și decizia, potrivit căreia, ANRE va suspenda, pe durata situației de urgență procedurile de ajustare a tarifelor privind serviciul de distribuție a energiei electrice și a preturilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice aflate în derulare.

La 31 martie expiră termenul contractului semnat cu Молдавская ГРЭС SA. Licitația pentru procurarea energiei electrice, anunțată de Premier Energy, urma să aibă loc pe 28 februarie. Șase companii erau interesate să cumpere curent, începând cu 1 aprilie. Din cauza situației de urgență aceasta a fost anulată. În data de 25 februarie Comisia pentru Situații Excepționale a decis să suspende licitația, iar contractul existent să fie prelungit până la 31 martie 2023.

ANRE a amânat de câteva ori decizia cu privire la revizuirea tarifelor la energia electrică. Premier Energy a depus o cerere la ANRE prin care cere majorarea tarifului de la 1,51 de lei la 2,78 de lei pentru consumatorii casnici. FEE Nord a solicitat o majorare de la 2,04 lei la 3,06 lei pentru un kWh.

loading...

Comments are closed.