BREAKING NEWS // Prima ședință de judecată în cazul de șantaj a directorului Proimobil, Vlad Musteață

Joi, 23 decembrie, în incinta Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani) a avut loc prima ședință de judecată în care președintele Asociației FEA, Dorin Damir, este învinuit de șantaj. Mai exact, este vorba despre o tentativă de preluare a companiei „Proimobil”, conduse de omul de afaceri Vlad Musteață.

Contactat de reporterul Deschide.MD, avocatul lui Vlad Musteață, Vadim Vieru, a declarat că a avut loc o ședință preliminară.

Astfel, Vlad Musteață a fost audiat în calitate de parte vătămată, comunicând detaliile atacului asupra afacerii sale. La ședință a fost prezent și Dorin Damir.

De menționat că preluarea companiei „Proimobil” a început în august 2017. Procurorii din cadrul PCCOCS au venit la sediul „Proimobil”, susținând că managementul companiei a organizat şi folosit o schemă, prin care erau prestate servicii de comercializare a bunurilor imobile cu încasarea mijloacelor în numerar, iar operaţiunile nu erau reflectate în contabilitate. În urma acestor acţiuni, susţineau procurorii, compania nu ar fi achitat impozite în sumă de cinci milioane de lei. În timp ce procurorii efectuau acțiuni de urmărire penală în dosar, au avut loc mai multe tranzacții și schimbări, inclusiv la nivelul proprietarilor firmei.

Astfel, compania din „Proimobil” devine „Pro Imobil Company”, fiind, în scurt timp, cumpărată de „Immobile Consulting” SRL, înregistrată pe 9 octombrie 2017. Fondatori ai noii companii erau: Victoria Condratiuc (administratoare) cu 50% și Alexandr Petcoglo, cu alte 50%. Cel din urmă a fost un sportiv, originar din Basarabeasca. Ulterior, în presă au apărut informații precum că acesta vine dintr-o familie modestă, tatăl său fiind șofer la primăria din localitatea de baștină. Până în octombrie 2017, când a devenit fondator la „Immobile Consulting”, Alexandr Petcoglo nu a avut vreo legătură cu domeniul afacerilor, fiind antrenor la o sală de sport și una de lupte: Clubul Sportiv „Lion Muay Thai”. Președintele clubului a fost Octavian Orheianu, tot el era vicepreședinte al Federației Mondiale de K-1 Amatori din R. Moldova, condusă atunci de Dorin Damir. Ulterior, Orheianu i-a luat locul lui Damir la conducerea Federației, iar Petcoglo a devenit vice-președinte.

Musteață declara anterior că dosarul i-a fost fabricat de către PCCOCS la comanda lui Damir pentru a-l deposeda de afacere.

„Din partea lui Dorin Damir, prin intermediul apropiatului său, Octavian Orheianu, primeam mesaje că doar ei pot rezolva (dosarul penal pornit pentru neachitarea impozitelor – nota red.), toată situația e la control la dânșii și mi se imputau niște sume de bani să le transmit pentru aplanarea problemelor, adică pentru a nu mai fi închiși alți agenți. Paralel, se făceau percheziții la doamne însărcinate, mă sunau părinții persoanelor arestate. Mi s-a dat totuși de înțeles că scopul de bază este ca eu să cedez afacerea, pentru că ei erau interesați de domeniul imobiliar, era programată Prima Casă, trebuia să fie lansată, și regimul oligarhic dorea să dețină monopol pe piața imobiliară”, declara Musteață acum jumătate de an în cadrul unei conferințe de presă.

Următoarea ședință va avea loc în a doua parte a lunii ianuarie 2022.

De precizat că Dorin Damir este bănuit pe mai multe capete de acuzare, printre care: preluarea afacerii Proimobil, angajarea sa în cadrul fostei Direcții Operațiuni Speciale a INI cu dublă identitate, dar și trecerea ilegală a frontierei de stat.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share