Alte știri

BREAKING NEWS // UE pune Republica Moldova în carantină, după creșterea numărului de infectări cu COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Din 23 septembrie, Republica Moldova nu se mai regăsește pe lista țărilor acceptate fără restricții pentru „călătorii neesențiale în UE”. Aceasta are loc în urma recomandării Consiliul European și se aplică și față de Bosnia și Herzegovina, în timp ce Kuweit, Chile și Rwanda au fost adăugate în listă, transmite IPN cu referire la un comunicat al Consiliului European.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, în acest context, cetățenii Republicii Moldova și persoanele cu reședință legală în țara noastră vor putea efectua în statele spațiului Schengen exclusiv călătoriile esențiale. Nu va mai fi posibilă realizarea călătoriilor neesențiale în baza unui rezultatul negativ al testului PCR pentru diagnosticarea COVID-19 în forma solicitată de autoritățile statului de destinație, care a fost efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de traversarea frontierei statului respectiv.

Totodată, statele spațiului Schengen vor putea permite călătoriile neesențiale ale cetățenilor Republicii Moldova și ale persoanelor cu reședință legală în țara noastră, care au trecut cursul complet de vaccinare anti-COVID-19.

MAEIE menționează că lista aprobată la nivelul UE are statut de recomandare aplicabilă față de 25 din 27 state membre ale UE (cu excepția Danemarcei și Irlandei). Recomandarea dată nu se aplică direct, ci urmează să fie implementată prin deciziile individuale ale statelor membre ale UE și statelor spațiului Schengen. Respectiv, acele state membre ale UE care, anterior, au introdus Republica Moldova în listele naționale permițând călătoriile neesențiale, au temei pentru eliminarea țării noastre din listele respective.

În totalitate, 13 țări, printre care și statul vecin Ucraina, fac parte din lista țărilor recomandate pentru relaxarea restricțiilor epidemiologice de intrare în UE. Chiar și așa, spune Bruxellesul, statele membre pot ridica restricția temporară a călătoriilor neesențiale în UE pentru călătorii complet vaccinați.

Amintim că în fruntea Sănătății este Ala Nemerenco, ex-consiliera președintelui Maia Sandu, care susține că este expertă în domeniul epidemiilor și pandemiilor. Totuși, de când a ajuns în fruntea Ministerului Sănătății, numărul cazurilor noi de infectare cu COVID-19 în țara noastră este în creștere și a depășit cifra de 1200 de persoane infectate în fiecare zi.

loading...

Comments are closed.