Alte știri

Cadrele didactice din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și-au ridicat salariul pe luna iunie, cu asistența Biroului Politici de Reintegrare

Pinterest LinkedIn Tumblr

Angajații școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană și-au primit săptămâna curentă salariile pentru luna iunie, în ciuda regimului restrictiv de circulație impus unilateral de Tiraspol pentru toți cei care traversează linia administrativă.

Astăzi, ultimul grup de profesori, angajați ai Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol, a fost transportat la Coșnița pentru a putea ridica salariile. Pe parcursul săptămânii, cadrele didactice din toate 8 școli au fost asistate de Biroul Politici de Reintegrare să ajungă la bancomate, cu respectarea regulilor epidemiologice.

Amintim că termenul inițial, stabilit pentru pseudo-carantină de către structurile din regiunea transnistreană a fost 1 mai a.c., ulterior extins până la 15 mai, urmat de o nouă prelungire până la 15 iunie. Din 15 iunie a fost introdus un regim nou de intrare/ieșire din regiune cu termenul până la 30 septembrie curent. Persoanele care traversează linia administrativă erau impuse să se autoizoleze timp de 14 zile, iar ulterior au fost anulate și așa numitele permise de trecere emise pentru diverse grupuri de persoane.

În plus, au fost instalate ilegal 37 de posturi de control în jurul localităților din stânga Nistrului, subordonate autorităților constituționale, care împiedică cca 48 de mii de locuitori ai acestora să se deplaseze către propriile terenuri agricole sau cu necesități vitale.

Reamintim că aceste posturi ilegale sunt prezentate ca „posturi sanitare”, dar în realitate sunt posturi ilegale adiționale unde sunt amplasați grăniceri.

Biroul Politici de Reintegrare consideră că acțiunile în cauză contravin angajamentelor asumate în cadrul pachetului Berlin Plus, libertatea de circulație pentru persoane fizice și oficiali.

Citește și: Chișinăul denunță împiedicarea liberei circulații în Zona de Securitate chiar în timpul întrunirii Comisiei Unificate de Control

loading...

Comments are closed.