Editoriale

Călugărul Savatie Baștovoi: Activiștii de azi sînt ucigașii de mîine, pentru că părinții lor au fost ucigașii de ieri!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Oamenii slabi, invidioși, oportuniști, cei care așteaptă să li se dea, care caută cîștig de pe urma lingușelii lor, sînt primii care te vor apostrofa, îți vor atrage atenția că nu faci bine, că nu spui bine, că nu măninci corect, că nu crezi corect, că trebuie să te schimbi.

Presiunea gloatei e atît de mare încît a fost capabilă să-L condamne și să-L răstignească pe Dumnezeu.

Imperiile au făcut din gloată o armă. Gloata controlează și veghează ca spiritele libere să nu poată transmite libertatea lor. Gloata nu doar controlează, ci de la o vreme încolo e împuternicită să pedepsească, așa cum a fost la instaurarea bolșevismului, dar în orice caz elementul vulgului pedepsește prin denunț, trăind satisfacția drăcească că cineva a fost pedepsit prin el.

Ceea ce dă putere acestei mase slabe și impersonale este iluzia majorității pe care le-o creează sistemul. Evitați, pe cît se poate, elementul vulgar în cercul vostru de prieteni. Acest element e cel care vă va costa într-o zi toată agoniseala voastră și pacea familiei voastre.

Activiștii de azi sînt ucigașii de mîine, pentru că părinții lor au fost ucigașii de ieri. Lumea nu se schimbă, se schimbă doar cîntecele pe care le cîntă Mulțimea. Ce a fost va mai fi. Nu e nimic nou sub soare. Totul e deșertăciune și vînare de vînt.

Rămîne doar iubirea care se descoperă prin credința în Dumnezeu. Acel Dumnezeu care a pătimit de la oamenii răi și păcătoși pentru a face ca iubirea și adevarul sa strălucească în veci.

autor: Savatie Baștovoi, călugăr moldovean

loading...

Comments are closed.