Camera superioară a Parlamentului rus a aprobat legea ce prevede retragerea din tratatul de interzicere a testelor nucleare

Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, a aprobat miercuri legea ce prevede revocarea ratificării Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare, pe fondul conflictului în Ucraina şi a crizei din relaţiile cu Occidentul, scrie Agerpres.ro

Senatorii au adoptat legea în unanimitate, cu 156 de voturi, deschizând astfel calea pentru semnarea ei de către Vladimir Putin, care nu poate fi pusă la îndoială în condiţiile în care preşedintele rus însuşi este la originea acestei iniţiative.

Această lege “vizează să restabilească paritatea în domeniul de control asupra armelor nucleare”, subliniază un comunicat postat pe site-ul Consiliului Federaţiei, cu puţin timp înainte de vot.

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, a adoptat legea săptămâna trecută, preşedintele ei, Viaceslav Volodin, susţinând “un răspuns la o atitudine odioasă a SUA faţă de obligaţiile lor asupra menţinerii securităţii globale”.

La începutul lui octombrie, Vladimir Putin a anunţat că ţara sa ar putea revoca ratificarea Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBT, Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty), ca răspuns la atitudinea Washingtonului, care nu l-au ratificat până acum.

“Nu sunt gata să spun dacă trebuie să reluăm sau nu testele”, a adăugat Putin, lăudând totodată dezvoltarea de noi rachete superputernice ce pot transporta ogive nucleare.

De la începutul conflictului în Ucraina, în februarie 2022, preşedintele rus a făcut declaraţii divergente privind recurgerea la arma nucleară, ordonând în vara lui 2023 desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, cel mai apropiat aliat al său.

În februarie, Rusia şi-a suspendat de asemenea participarea la tratatul privind dezarmarea nucleară New Start, semnat cu SUA în 2010, ultimul acord bilateral dintre ruşi şi americani.

După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia nu a efectuat teste nucleare. Ultimul test, întreprins de Uniunea Sovietică, datează din 1990, iar cel al SUA – din 1992.

Tratatul asupra Interzicerii Complete a Testelor Nucleare (Comprehensive Test Ban Treaty – CTBT) a fost deschis pentru semnare în 1996, însă nu a intrat niciodată în vigoare, pentru că nu l-au ratificat toate cele 44 de state care deţineau instalaţii nucleare în momentul elaborării tratatului.

Rusia, Franţa şi Regatul Unit l-au ratificat, însă nu şi SUA sau China.

Total
0
Shares
Total
0
Share