Canada instituie sancțiuni pentru oligarhii ruși care încearcă să destabilizeze Republica Moldova

Canada intenționează să instituie sancțiuni împotriva oligarhilor ruși care vor încerca să destabilizeze Republica Moldova, a anunțat joi șeful diplomației canadiene, Melanie Joly, potrivit Reuters

„Pentru prima dată în istoria Canadei, astăzi anunțăm sancțiuni în sprijinul democrației în Moldova, Acestea vor viza oligarhii ruși care încearcă să se amestece în treburile Republicii Moldova”, a declara Melanie Joly în cadrul unei întâlniri informale a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo.

Anunțul a fost făcut în timp ce în Republica Moldova se desfășoară Summitul Comunității Politice Europene. La întâlnire participă aproximativ 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. În timpul evenimentului, NATO monitorizează spațiul aerian de deasupra Moldovei.

Potrivit G4Media.ro, UE a sancționat următoarele persoane:

1. Ilan Șor: președinte al Partidului Șor și om de afaceri implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice din R. Moldova, incitare la violență împotriva opoziției democratice și intimidare a autorităților statului, precum și organizarea de tabere de instruire pentru persoane în scopul de a provoca acțiuni violente în cadrul protestelor de stradă din R. Moldova. E condamnat definitiv pentru corupție și e fugit în Israel, de unde coordonează activitatea partidului său.

2. Igor Ceaika: om de afaceri rus cu influență la Chișinău implicat în canalizarea banilor către activele serviciilor secrete ruse din Republica Moldova, cu scopul de facilita acțiuni de destabilizare a Republica Moldova;

3. Gheorghe Cavcaliuc: fost șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție și președinte al Partidului Acasă Construim Europa, este responsabil de acte destabilizatoare, implicare în protestele violente din perioada recentă din R. Moldova. Totodată, este implicat în tentative de răsturnare a guvernului ales în mod democratic, prin crearea unui guvern din umbră;

4. Marina Tauber: vicepreședinte al Partidului Șor și mâna dreaptă a lui Ilan Șor, a contribuit semnificativ la protestele violente, făcând parte dintre principalii organizatori ai acestora. Ea a fost invitată în prime-time la postul de televiziune România TV, fondat de Sebastian Ghiță, într-o emisiune din februarie

5. Vladimir Plahotniuc: fugar, fost președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, face obiectul a numeroase proceduri penale în legătură cu infracțiuni legate de deturnarea de fonduri ale statului moldovean și transferul ilegal al acestora în afara țării. În ultimii ani, chiar și atunci când nu a deținut nicio funcție în stat, Plahotniuc a continuat să influențeze negativ politica din R. Moldova.

În baza regimului de sancțiuni privind Ucraina, dar pentru acțiuni cu efect destabilizator în Republica Moldova, au fost sancționate alte două persoane:

1. Aleksandr Kalinin: liderul Partidului Regiunilor din R. Moldova, a sprijinit în mod constant acțiuni care amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, prin sprijinirea forțelor militare din Rusia și promovarea simbolurilor invaziei;

2. Grigore Caramalac: președintele Fundației IFAVIS, este responsabil de organizarea, prin fundația pe care a fondat-o, de evenimente patriotice în teritoriile ocupate din estul Ucrainei, cu sprijinul autorităților de ocupație.

În acest context, l-am contactat pe Aureliu Colenco, avocatul lui Ilan Șor și a Marinei Tauber, care a calificat aceste sancțiuni drept ilegale.

„Aceste sancțiuni sunt ilegale, dar oricum, noi o să ne conformăm. Din câte cunosc, nici doamna Tauber, nici Șor nu au conturi bancare în UE. Dar de călătorit, ei demult nu au fost în UE și nici nu vor pleca”, a subliniat avocatul Colenco.

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc a refuzat să ne ofere un comentariu.

Total
0
Shares
Total
0
Share