Cancelarul german, Olaf Scholz anunță că este gata să reia contactul cu Vladimir Putin

 

Cancelarul federal german Olaf Scholz s-a declarat gata să reia convorbirile pe tema Ucrainei cu preşedintele rus Vladimir Putin, „când va veni momentul”. Cei doi lideri nu au discutat din decembrie 2022, scrie Agerpres.ro

„Ultima mea discuţie telefonică datează de ceva timp. Însă am intenţia, când va veni momentul, să discut din nou cu Putin”, a declarat Scholz înt-un interviu publicat vineri de cotidianul Koelner Stadt-Anzeiger.

Cât despre rezolvarea conflictului, cancelarul german a insistat că Rusia trebuie să înţeleagă că „nu poate fi vorba de a pecetlui un fel de pace rece, care ar face ca actuala linie a frontului să devină noua frontiera între Rusia şi Ucraina”. Potrivit lui, acest pas ar legitima „expediţia criminală a lui Putin”.

„Dimpotrivă, trebuie să ajungem la o pace echitabilă şi condiţia pentru a o face este o retragere a trupelor ruse”, a adăugat Scholz.

Totuși, oficialul german a refuzat să precizeze dacă această retragere ar trebui să includă şi Crimeea, ocupată din 2014, precizând că Ucrainei îi revine să definească ce își dorește.

Olaf Scholz şi Vladimir Putin au discutat ultima dată în decembrie 2022, timp de o oră, la telefon. La acea dată, şeful guvernului german îl îndemnase din nou, fără succes, pe preşedintele rus să-şi retragă trupele din Ucraina, în timp ce Vladimir Putin a acuzat Occidentul că duce politici „distructive”. De atunci, relaţiile bilaterale se află la cel mai scăzut nivel.

Total
0
Shares
Total
0
Share