Externe

Candidat la președinția Rusiei: Federația Rusă trebuie să tindă spre aderarea la NATO și UE

Pinterest LinkedIn Tumblr

Unul dintre liderii opoziţiei din Rusia Xenia Sobceak a pledat, la Washington, pentru apropierea ţării sale de Occident. Fosta vedetă de televiziune şi-a promovat viziunile anti-Putin la o dezbatere organizată de Centrul Strategic de Studii Internaţionale din capitala americană.

Xenia Sobceak a criticat actuala guvernare de la Moscova pentru politica promovată în raport cu statele din fosta URSS, care vor să adere la Uniunea Europeană şi NATO. Ea s-a referit în special la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, pronunţându-se pentru libertatea de decizie a fiecărei ţări de a-şi decide viitorul. Xenia Sobceak a accentuat că însăşi Rusia trebuie să se apropie cât mai mult de valorile occidentale şi să tindă spre aderarea la UE şi NATO, transmite TVR.

Xenia Sobceak acuză şi Uniunea Europeană pentru politici dure care ar fi împiedicat apropierea Rusiei de Bruxelles. Sobceak rămâne unul dintre cei mai vizibili candidaţi anti-Putin la prezidenţialele din martie. Asta în condiţiile în care, alt lider al opoziţiei, Alexei Navalinîi a chemat la boicotarea alegerilor după ce Comisia Electorală de la Moscova i-a interzis participarea.

În aceste condiţii, Xenia Sobceak a respins învinuirile susţinătorilor lui Navalnîi, care o acuză că, participând la nişte alegeri nedemocratice, nu ar face decât să le legitimeze. Aceasta recunoaşte că în condiţiile monopolului mediatic al actualei guvernări de la Moscova, va învinge aproape sigur actualul preşedinte Putin.

Sobceak precizează că alegerile sunt doar o pregătire pentru cele viitoare, din 2024. Alexei Navalinîi nu împărtăşeşte însă această opinie, afirmând că susţinerea lui Putin e mult mai scăzută decât cea pe care o prezintă astăzi mass-media rusă.

loading...

Comments are closed.