Care au fost lecțiile învățate de Alexandr Stoianoglo în 2020: “Cel mai complicat an din viața mea”

Anul 2020 va rămâne în amintirea multora drept unul dintre cei mai dificili. Și dacă pentru mulți dintre noi greutățile cu care ne-am confruntat au legătură cu pandemia de coronavirus și restricțiile impuse, pentru procurorul general Alexandr Stoianoglo a fost și primul an în fruntea unei instituții pe care, la sfârșitul lui 2019, a promis că o va schimba. În exclusivitate pentru NM, Stoianoglo a făcut o listă cu lecțiile pe care le-a învățat Procuratura Generală și el însuși în anul care trece și cum au reușit procurorii să țină piept criticilor politicienilor, societății civile și, uneori, presiunilor venite din partea presei, transmite Telegraph.md, cu referire la Newsmaker.md

A fost cred că cel mai complicat an din viața mea, dar probabil că și pentru Procuratură. Niciodată până acum, Procuratura și eu personal nu am fost supuși unor asemenea presiuni publice, politice și mediatice. Și asta pentru că instituția a început să ocupe un rol important în procesele sociale, care implică intervenția noastră profesională, bazată doar pe lege.
Evident că nu putem fi pe placul tuturor, mai ales atunci când acțiunile noastre ating și deranjează interesele celor care, până nu demult, au fost intangibili.
De aceea, cred că principala lecție pe care trebuie să o învățăm constă în următoarele: fă-ți datoria cinstit și profesionist, astfel încât să fii cu sufletul și conștiința împăcată. Vă asigur că anume așa am procedat întregul an.

Lecțiile anului 2020 pentru Procuratură
Lecția nr.1 – Suntem pe cont propriu și nu putem miza decât pe propriile forțe și resurse – am înțeles-o poate prea târziu, dar important e că am înțeles-o la timp. În eforturile noastre ne-am ciocnit cu interese ascunse, promisiuni populiste, duble standarde, atitudine superficială și părtinitoare – mari semne de întrebare față de sinceritatea unor parteneri de dezvoltare și colegi de breaslă în lupta anticorupție și contra reminiscențelor statului capturat.

Lecția nr.2 – În Republica Moldova toți, dar mai ales politicul, are nevoie de o Procuratură independentă, care ar fi dependentă doar de ei. E de la sine înțeles că suntem incomozi pentru că nimeni nu mai poate dicta, impune sau controla procesele administrative și cele procesual penale pe care le luăm pe interior. Înțelegem, e deranjant și unii nu se pot împăca cu ideea, dar altă cale pentru construcția statului de drept nu există.

Lecția nr.3 – Autonomia și independența date procuraturilor specializate, în lipsa unui mecanism de control eficient al activității acestora s-a realizat prematur și iresponsabil, fapt soldat cu multiple și grave încălcări ale drepturilor și libertăților omului, cu impact negativ și pe termen lung, atât asupra cetățenilor, cât și asupra sistemului Procuraturii.

Lecția nr.4 – o comunicare constructivă și legală cu sistemul judecătoresc și organele de urmărire penală este vitală pentru că se realizează o activitate comună, iar rezultatele sunt interdependente. Aceleași cerințe și sugestii ar fi valabile pentru mecanismul de colaborare a puterilor în stat.

Citește și: Miniștrii Serghei Pușcuța, Anatol Usatîi și Viorica Dumbrăveanu și-au prezentat Raportul de activitate

Total
0
Shares
Total
0
Share