Social

Care este situația la Căminul Nr.1 al UTM: Cazuri noi de infectare; nerespectarea măsurilor impuse

Pinterest LinkedIn Tumblr

Viorica Dumbrăveanu, ministru al Sănătății, a prezentat informația operativă despre situația de la Căminul Nr. 1 al Universității Tehnice din Moldova, care a fost plasat în carantină după ce o studentă a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus, relatează Telegraph.md

Viorica Dumbrăveanu: ”Cunoașteți decizia care a fost primită de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică pentru a sista procesul de învățământ în instituțiile de educație, indiferent de nivel […]. Cu regret, situația care s-a întâmplat în cadrul căminului unei instituții superioare de învățământ este inversul deciziei Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică. În baza unor cereri, s-a generat concentrarea acestor tineri și tinere în cadrul căminului și avem, de fapt, efectul croazierei japoneze. Noi de fiecare dată am venit cu explicații de rigoare, că ne conducem de recomandările formulate de către OMS, de fiecare dată am menționat că evităm concentrarea persoanelor în cadrul unor instituții, pentru a evita răspândirea și crearea focarelor de Covid-19. Această practică, care a fost aplicată în cadrul căminului a generat contaminarea mai multor persoane, și vreau să menționez că a generat, în cazul respectiv, un focar local și concentrarea de eforturi din partea sistemului medical și din partea sistemului educațional, pentru a preveni răspândirea acestei infecții către alte persoane. Iată de ce, chem la responsabilitate și executarea întocmai a acelor hotărâri care au fost emise de către Comisia națională extraordinară de sănătate publică și de către Comisia pentru situații escepționale. Vreau să menționez că sunt niște măsuri coordonate și sunt anticipate, pentru a preveni infecția locală”.

Ministru a denunțat lipsa de responsabilitate din partea unor factori de decizie, care duc la generarea unor astfel de situații regretabile.

Potrivit unor surse, UTM va fi amendată pentru că a permis studenților să rămână în cămin, prestându-le acestora servicii de chirie în perioada cât procesul de studii a fost suspendat.

loading...

Comments are closed.