Alte știri

Care va fi mecanismul de documentare a încălcărilor dreptului la libera circulație în Zona de Securitate în ziua alegerilor prezidențiale

Pinterest LinkedIn Tumblr

Biroul Politici de Reintegrare aduce la cunoștința alegătorilor și a autorităților publice locale mecanismul de documentare a eventualelor încălcări a dreptului la libera circulație în ziua alegerilor prezidențiale, ce vor avea loc pe 1 noiembrie 2020.

Astfel, în cazul unui incident sau provocare, implicând reprezentanți ai structurilor nerecunoscute din regiunea transnistreană, acesta urmează a fi constatată de către reprezentantul subdiviziunii teritoriale/ locale de asigurare a ordinii publice din localitate (polițistul de sector), care va verifica situația la fața locului. Persoanele pot apela la numărul unic 112.

În cazul în care problema nu a fost soluționată la fața locului, urmează a fi informat Contingentul Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova la numărul de telefon 079771466, care este disponibil 24 de ore din 24. Ofițerul de serviciu va fixa încălcarea și va cere ieșirea observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare la fața locului, pentru a o documenta.

Amintim că Biroului politici de reintegrare (inclusiv delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control), precum și altor autorități naționale le-au fost stabilite responsabilități suplimentare ce țin de asigurarea desfășurării în bune condiții a alegerilor Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, în corespundere cu Hotărârea CEC nr.4124 din 25 august curent.

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control a solicitat asigurarea liberei circulații a cetățenilor din regiunea transnistreană și din Zona de Securitate, făcând apel către copreședinții Comisiei, reprezentanții Ucrainei și Misiunii OSCE pentru a contribui la evitarea restricțiilor și incidentelor, în special pentru alegerile din 1 noiembrie curent.

247 609 de cetățeni domiciliați în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități din Zona de Securitate își vor putea exercita dreptul la vot.

În adresa conducerii administrației publice locale (președinți de raioane și primari) din Zona de Securitate a fost remisă informația relevantă cu privire la mecanismul menționat supra pentru informarea populației din localitate.

loading...

Comments are closed.