Care va fi prețul de achiziție a strugurilor în acest an? Anunțul Ministerului Agriculturii

Potrivit informațiilor prezentate de viticultori privind cheltuielile de îngrijire a plantaţiilor viticole, prețul de cost al unui kilogram de struguri raportat la o recoltă de cca 8 tone/ha va constitui circa 6,5 lei.

„Membrii Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate”, au luat act de evoluţia exportului de vinuri, stocurilor de vinuri şi pronosticul recoltei de struguri de soiuri pentru vin în anul 2023 și au decis să recomande viticultorilor și vinificatorilor ca preţurile orientative de achiziţionare a strugurilor pentru vin, în anul 2023, să fie cel puţin, de 6,5 lei/kg. Totodată, recomandarea Consiliului este ca prețurile de achiziție să fie diferențiate în funcție de soi, destinația IGP și de calitatea strugurilor”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Totodată, potrivit prognozelor, recolta de struguri din Republica Moldova în anul curent va fi cu aproximativ 10-20% mai mică decât anul trecut și va varia între 4-10 tone/ha de struguri.

La capitolul export de produse vitivinicole, urmare a informațiilor prezentate, membrii Consiliului au menționat că după vânzările problematice din anul 2022 (urmare a războiului din Ucraina), în primele 7 luni ale anului 2023, s-a exportat volumul de 71 mln. litri de vin, cu 34% mai mult decât în anul 2022, în valoare de 106 mln. USD. Totodată, s-a remarcat că, prețul mediu de export în 7 luni ale anului 2023 s-a mărit în medie cu 12% pentru vinurile liniștite îmbuteliate și cu 2% pentru vinurile liniștite în vrac.

Cu toate că stocurile la vinării sunt mari și lipsesc mijloacele financiare disponibile pentru a achiziționa strugurii la prețuri competitive, membrii Consiliului au venit cu propunerea către viticultori și vinificatori ca aceștea să coopereze mai strâns, în bază de contracte de lungă durată, să asigure achiziționarea tuturor strugurilor din sezonul de recoltare 2023, cu eșalonarea achitării și cu respectarea cerințelor expuse de către Consiliul pe produs privind prețurile de achiziție a strugurilor.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share