Câte persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore și ce acțiuni ilegale au fost înregistrate

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 34 824 traversări, dintre care 16 642 de treceri au fost înregistrate pe sensul de ieșire din Republica Moldova. La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost al trecerilor cetățenilor moldoveni – 19 146 traversări, dintre care 10 154 treceri – la intrare în țară, informează Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost:

  • PTF Leușeni – 7 247 traversări persoane;
  • PTF Sculeni – 5 062 traversări persoane;
  • PTF Aeroportul Internațional Chișinău – 5 247 traversări persoane;
  • PTF Otaci – 2 664 traversări persoane;
  • PTF Giurgiulești-Galați – 3 038 traversări persoane;
  • PTF Cahul – 1 704 traversări persoane;
  • PTF comun Criva – 2 014 traversări persoane.

Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 9 459 traversări, dintre care un număr mai mare a vehiculelor înmatriculate în străinătate – 4 750 treceri.

La ora actuală toate punctele de trecere a frontierei activează în regim normal.

Totodată, pe parcursul a 24 de ore, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele acțiuni ilegale:
– șase persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;
– un caz de trafic ilicit de bunuri;
– doi cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;
– patru conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;
– trei persoane au fost identificate la controlul trecerii frontierei de stat cu consemn național.

În limitele competențelor instituționale, dar și în conformitate cu Regulamentul Sanitar Internațional, Poliția de Frontieră întreprinde o serie de măsuri pe linia de prevenire și control al transmiterii transfrontaliere a noului tip de Coronavirus (COVID -19). Acțiunile, menite să diminueze riscurile de răspândire pe teritoriul Republicii Moldova a sindromului respirator provocat de noul coronavirus, sunt concentrate pe sensul de intrare în țară și în special față de persoanele care sosesc din țările de risc sporit de infectare.

În ultimele 24 de ore, pe sensul de intrare în Republica Moldova s-a înregistrat un număr de 18 122 traversări persoane, dintre care 10 350 treceri la frontiera moldo-română, 4 940 treceri la frontiera cu Ucraina și 2 832 treceri a frontierei aeriene.

Prin Aeroportul Internațional Chișinău au ajuns în țară, cu rute directe Italia – Republica Moldova, 564 de persoane. La toți călătorii acestor curse au fost oferite spre completare fișe epidemiologice și efectuată termometria, pentru a exclude riscul unei posibile infectări.

În toate punctele de trecere a frontierei, pe parcursul ultimelor 24 de ore, s-au completat 1 526 de fișe epidemiologice individuale. La fel, au fost supuse screeningului cu ajutorul termometrelor digitale și termoscanerelor 4 623 de persoane.

La trecerea frontierei de stat au fost identificate patru persoane care prezentau febră, fiind solicitată intervenția personalului medical prin serviciul unic 112. Le recomandăm cetățenilor să apeleze numărul de urgență doar dacă provin din zonele afectate sau au intrat în contact cu persoane care provin de acolo.

Reiterăm apelul către participanții la traficul transfrontalier, să prezinte seriozitate și responsabilitate. Odată ajunși în punctele de trecere să informeze inspectorii despre istoricul călătoriilor, în special dacă vin dintr-o regiune unde s-au notificat cazuri de infectare Coronavirus, cât și să înscrie date corecte în fișele epidemiologice, ca ulterior personalul medical să fie în posibilitate de a monitoriza starea de sănătate, în perioada celor 14 zile de incubație a bolii.c

Total
0
Shares
 
Total
0
Share